Pixperience logo

Programma PiXperience Academy

Kennis en inzicht zijn in veel gevallen de sleutels om betere foto’s te maken. Tijdens de seminars van PiXperience Academy staat kennisoverdracht centraal. Concrete onderwerpen waarbij ervaren fotografen vooral hoe-vragen beantwoordt: hoe doe je dat? Hoe maak je zulke foto’s en hoe krijg je zulke resultaten?

Tijdens deze uiterst praktische seminars delen de sprekers al hun kennis en ervaring zodat jij al het nodige krijgt aangereikt om het vervolgens zelf in praktijk te brengen. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend en gaan zowel over macro-, landschaps-, vogel-, wildlife- als creatieve natuurfotografie.

Zuig je vol met kennis en ga zelf aan de slag!

N.B. Je kunt vrij heen-en-weer switchen tussen het Academy- en Unlimited programma. Je stelt je eigen programma samen. Wel is het zo dat in het Academy-programma steeds twee seminars achter elkaar (zonder pauze) worden gegeven. Deze twee seminars vormen samen een blok van 50 minuten.

 

09:25 – Openingspresentatie

 

09:30 – Macrofotografie met natuurlijk licht – Judith Borremans

De macrofoto’s van Judith Borremans kenmerken zich door zachte pasteltinten. Vaak krijgt zij de vraag welk filter zij gebruikt in de nabewerking van haar foto’s, waardoor die mooie pasteltinten ontstaan.

In deze lezing laat Judith zien dat zij amper nabewerkt in Lightroom of Photoshop. Zij maakt optimaal gebruik van het natuurlijk licht in het veld.

Met praktische tips en aan de hand van voorbeelden leer je hoe haar foto’s tot stand komen en hoe ook jij macrofoto’s met die mooie pasteltinten kan maken.

 

09:55 – Macrofotografie: op zoek naar je eigen benadering – Johannes Klapwijk

Johannes Klapwijk neemt je mee in het gebruik van creatieve technieken in de macrofotografie. Het doel hiervan is niet om eigenwijs te zijn, maar vooral om een eigen visie en benadering te kiezen die bij jou past. Iets proberen te vangen wat voor jou de essentie is van een onderwerp, of zelfs iets te creëren waarin het onderwerp van ondergeschikt belang is. Onscherpte en abstractie, (meervoudige) belichtingen en aquarelleren met licht, water en een camera zullen langs komen.

In 25 minuten hoopt Johannes je te inspireren om in het veld af en toe eens lekker te experimenteren en te zoeken naar je eigen benadering, smaak en stijl.

 

10:30 – Van zoekplaatje naar de perfecte vogelfoto – Marcel Klootwijk

Perfecte vogelfoto’s, je ziet ze dagelijks voorbijkomen, maar als je naar je eigen praktijk kijkt, kom je eigenlijk nooit dichtbij genoeg voor een perfecte foto.

Marcel Klootwijk zal in deze seminar uitleggen hoe dat wel gaat lukken door het gedrag van vogels te bestuderen en daarop te anticiperen.

Marcel kijkt al ruim 25 jaar naar vogels en zal in deze seminar zijn ervaring delen door tips en tricks uit de doeken doen over lezen van het gedrag van vogels. Twee soortgroepen komen sowieso aan bod: zangvogels en zeevogels. Na dit seminar ga je anders naar vogels kijken en fotograferen!

 

10:55 – Het geheim voor perfecte vogelfoto’s – Thijs Glastra

Thijs Glastra lijkt zijn vogelfoto’s heel makkelijk te maken. Als je de beschrijvingen van zijn foto’s leest lijkt het allemaal heel eenvoudig en zou iedereen het kunnen doen. Maar er zijn niet zoveel vogelfotografen die zo’n constant niveau laten zien. Wat is dan het geheim van Thijs? Hij is daar heel duidelijk over: “ik heb helemaal geen geheim. Voorbereiding, geduld, potentie zien en een goede afwerking”. Tijdens dit seminar legt Thijs aan de hand van 10 stappen uit hoe hij te werk gaat en hoe zijn foto’s tot stand komen.

 

11:45 – Fotograferen met een supergroothoek – Ed Michels & Dion van den Boom

Het fotograferen met een (super)groothoek vraagt er om van de gebaande paden af te wijken. Je gaat de wereld vastleggen op een manier zoals wij mensen deze niet ervaren. Geen kikkerperspectief, geen vogelperspectief, laten we het kameleonperspectief noemen. Om je geen ‘vertekend’ beeld te geven over het fotograferen met een supergroothoek, zullen Ed en Dion je wat dieper in het glas laten kijken. In deze presentatie nemen Ed en Dion je mee in de wereld van de (super)groothoek fotografie met al de do’s and better not’s. Fotografie kent geen regels, wel handvatten die je creativiteit kunnen helpen. Deze enthousiaste landschapsfotografen gaan je leren, hoe je composities sterker maakt door te versimpelen. Een seminar met veel uitleg, inspirerende voorbeelden en missers.

 

12:30 – PAUZE

 

13:30 – Landschapsfotografie net ff anders – Martin van Lokven

We kennen allemaal de sterk gestileerde landschapsfoto’s: puur natuur, mistig sfeertje, reflecties. Heel mooi, maar ook veel gekopieerd, voorspelbaar of soms zelfs saai.

Martin van Lokven is altijd op zoek naar een extra dimensie in zijn landschapsfoto’s. Tijdens dit seminar laat hij zien dat de combinatie van een landschap met dieren, mensen en cultuurelementen tot foto’s met meer diepgang leidt. Letterlijk én figuurlijk.

Martin leert je aan de hand van onverwachte en soms komische foto’s hoe je dat aanpakt. In dit seminar over snel anticiperen en een andere benadering dan je gewend bent. Over eenvoudig anders leren kijken en handelen, over standpunt en perspectief. Kortom: net ff anders.

 

13:55 – Als je denkt dat je klaar bent… ben je bijna halverwege – Johan van der Wielen

Als je ooit met Johan op stap bent geweest, ken je deze uitdrukking van hem wel. Fotografie is een vaardigheid, dat moet je doen. Je moet veel oefenen en experimenteren. Fotografie gaat om kijken. Je hebt visie nodig, kijk op beeld. Je moet je voorbereiden, je inlezen en verdiepen in je onderwerp. Natuurlijk heb je creativiteit nodig en zelfs een beetje geluk. Maar een eigenschap die misschien wel het allerbelangrijkste is… is doorzettingsvermogen. Wanneer je tevreden bent met het resultaat is het tijd om na denken: wat kan er nog meer, hoe kan ik hetzelfde ‘zeggen’ met een ander beeld en vooral… wat maakt het beeld nou ‘mijn’ beeld. Johan is inmiddels al meer dan 50x naar de Waddeneilanden geweest en telkens als hij denk klaar te zijn, ziet hij weer nieuwe invalshoeken, andere verhalen, andere omstandigheden, andere technieken of artistieke experimenten. In dit seminar neemt Johan je mee naar het Waddenlandschap en neemt je mee in zijn eeuwige zoektocht naar het volgende beeld, de volgende uitdaging en het volgende verhaal. Hij is daar nooit klaar… hij is pas bijna halverwege.

 

14:30 – Geen tijd, toch top natuurfoto’s  – Bob Luijks

Tijd, of beter het gebrek eraan. Iedere natuurfotograaf zal dit herkennen. Je hebt nooit tijd genoeg. Hoe kom je dan toch tot indrukwekkende foto’s? Natuurfotograaf Bob Luijks houdt zich full time bezig met natuurfotografie, tijd genoeg zou je denken. Niets is minder waar. Opdrachtgevers, Natuurfotografie Magazine, boeken en eigen projecten, allemaal vragen ze om tijd. En ben je eenmaal buiten, dan duurt het mooie licht weer veel te kort. Toch komt Bob zelden met lege handen thuis. In zijn presentatie neemt Bob je mee in zijn manier van fotograferen en laat hij je zien hoe je de tijd zo efficiënt mogelijk invult.

 

14:55 – Hoe maak je de perfecte print – Marijn Heuts

Hoewel de fotografie tegenwoordig 100% digitaal is, gaat er toch niets boven een tastbaar eindproduct in de vorm van een mooie grote afdruk of een fotoboek. Pas dan gaat je foto leven, en je werk lijkt wel een klasse beter te zijn als het eenmaal is afgedrukt. In dit seminar laat Marijn Heuts je zien wat er allemaal komt kijken bij het prepareren van je foto voor print. Je wil immers natuurlijk wel dat het eindresultaat lijkt op wat je voor ogen en op je scherm had. Aan bod komen onder meer kleurmanagement, materiaal- en leverancierskeuze, het maken van een softproof en de juiste manier van verscherpen. Marijn zal hierbij gebruik maken van zowel Lightroom als Photoshop.

 

15:45 PRIJSUITREIKING GROENE CAMERA (in zaal Passe-Partout)

 

16:30 – “Creatieve fotografie…. meer dan trucje” – Yvonne van der Mey

Zeg “creatieve fotografie” en je kunt verzekerd zijn van een levendige discussie. Alleen het woord creatief roept al de nodige reacties op. Wat ís creatieve fotografie überhaupt? Als er maar beweging en onscherpte te zien is, lijkt soms het uitgangspunt te zijn. Dit tot weerzin van een grote groep natuurfotografen.

Yvonne van der Mey doet tijdens dit seminar een poging om afscheid te nemen van de strikte scheiding tussen registrerende en creatieve fotografie. Elke foto is een immers nieuwe creatie. Hoe kun je op een authentieke manier verrassen en vernieuwen zonder de kijker van je te vervreemden? Door zuiver te kijken en te zien en niet alleen te blijven hangen in dezelfde soort technieken ontstaat een nieuw (creatief) perspectief.

“Stop thinking out of the box; there might be no box at all”

 

16:55 – Macrofotografie met een verhaal – Nico van Kappel

Nico van Kappel is gefascineerd door de dynamiek van de Nederlandse kust en rivierengebied. Deze dynamiek brengt Nico ook over in zijn beelden. Niet gehinderd door zijn kennis als ecoloog gaat hij voor esthetische beelden met veel sfeer en kleur. Het beeld moet spreken en het verhaal vertellen van de dynamische natuur.

Tijdens deze seminar leert hij je technieken voor macrofotografie die verder gaan dan pure registratie: close-ups met een verhaal. Nico zal aan de hand van een aantal voorbeelden laten zien wat er allemaal mogelijk is om met macrofotografie een verhaal te vertellen. Hij zal verschillende technieken toelichten van extreme macrofotografie, flitstechniek tot groothoek macrofotografie.

Doe meer met je close-ups, vertel een verhaal!

 

Klik hier om je ticket voor PiXperience Academy (incl. PiXperience Unlimited) te boeken.


Maak het mee en boek nu je ticket!

MoGEN WE JE BLIJVEN INSPIREREN?

Vul je gegevens in en we sturen je interessante update en nieuwtjes over PiXperience events