Programma PiXperience Springtime masterclass

De masterclasses zijn kleinschalige bijeenkomsten van 120-150 minuten met maximaal 20-25 personen. De inhoud varieert per masterclass, maar kenmerkend voor masterclasses is dat het live online bijeenkomsten zijn in een kleine groep. Er is volop interactie en je hebt de mogelijkheid vragen te stellen.

Tijdens een masterclass ga je actief aan de slag met opdrachten, de aard van de opdrachten varieert per masterclass. Sommige masterclasses zijn uiterst praktisch, andere masterclasses gaan vooral over verdieping en visie.

Masterclasses zijn niet inbegrepen bij je basisticket voor PiXperience. Op de ticketpagina kun je een masterclass van je keuze bijboeken. Het aantal plekken is beperkt VOL= VOL.

 

Pie Aerts

zondag 21 maart 13.00 - 15.30 uur

Een nieuw begin – Durven kiezen voor je droom

Na een studie aan de Hogere Hotelschool Maastricht en een bewogen corporate carrière bij Ahold Delhaize, besluit Pie Aerts het roer om te gooien. Hij zegt zijn comfortabele leven in Nederland vaarwel en vertrekt voor onbepaalde tijd op reis. Hij gaat op zoek naar wat het betekent om ‘mens’ te zijn, met de nadruk op het simpele, het imperfecte en het mysterieuze van ons dagelijkse bestaan en middels zijn fotografie probeert hij de veranderende relatie vast te leggen die wij als mensen hebben met de natuur.

Langzaam komt Aerts, na jaren van snelheid, targets en chaos, tot rust. In die rust en stilte ontstaat zijn eerste boek. Pie ontwikkelt zich tot één van de meest interessante fotografen van zijn generatie en zijn eerste boek betekent zijn internationale doorbraak. De foto’s van Aerts nodigen ons uit na te denken over de essentie van ons bestaan. Door zijn lens onderzoekt hij niet alleen de relatie tussen mens, dier en natuur maar probeert hij tevens een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat we steeds verder verwijderd lijken te raken van elkaar en van onszelf. Een reis naar de essentie van ons bestaan.

Maar wat betekent het nou eigenlijk om te kiezen voor je droom en je leven om te gooien? En hoe vind je je eigen stem als beeldmaker anno 2021? In deze masterclass vertelt Pie Aerts over de route die hij bewandelde in de transitie naar full-time fotografie. Hij neemt jou mee op zijn reis, deelt inzichten en ervaring uit zijn soms jarenlange voorbereiding richting het fotograferen van zijn onderwerpen. Hij staat stil bij de power of community, laat ons zien wat er in zijn tas zit als hij op reis gaat, vertelt over zijn workflow en beantwoord al jullie vragen. Kortom, een niet te missen masterclass als ook jij je dromen wil realiseren.

Arno ten Hoeve

zaterdag 20 maart 13.00 - 15.30 uur

Authentieke creativiteit: blijf jezelf verrassen

Arno is waarschijnlijk de enige vogelfotograaf op de wereld die – toen hij oog-in-oog stond met de ‘holy grail’ voor vogelfotografen: de Lammergier, meer dan 1000 foto’s maakte, waarvan er 3 scherp waren… “Ik wilde de dynamiek en de reusachtigheid van deze vogel vastleggen en dat kwam gewoon niet goed naar voren met een ragscherpe foto” aldus Arno ten Hoeve..

Zet Arno op een plek neer met vogels en hij ziet en bedenkt direct zeven verschillende manieren om deze vogels te fotograferen, het gebeurt gewoon en het kost hem geen moeite. Creativiteit is bij hem zoiets eigens en vanzelfsprekend dat hij er geen moeite voor hoeft te doen. Als je even met hem omgaat merk je dat ook direct. Hij heeft iets authentieks en hij verrast zichzelf voortdurend. Bijv. met grapjes die spontaan ontstaan en waar hij zelf ook hartelijk om moet lachen, ze zijn voor hem net zo nieuw als voor de ander.

Het heeft lang geduurd voordat Arno doorhad dat hij hierin uniek is en creativiteit voor anderen niet zo eenvoudig werkt. Het is dan ook op aandringen van Daan Schoonhoven dat hij deze exclusieve masterclass over creativiteit geeft.

Tijdens deze masterclass geeft Arno een inkijkje in zijn manier van denken en werken. Hoe werkt het voor hem en hoe kan het voor jou werken (dat hoeft namelijk niet hetzelfde te zijn). We gaan het heel praktisch maken door allerlei reële en echt gebeurde scenario’s te schetsen, waarbij jij de opdracht krijgt verschillende manieren te bedenken om de vogels te fotograferen. Welke mogelijkheden biedt de situatie volgens jou? Vervolgens laat Arno zien hoe hij die werkelijk gebeurde situaties heeft benut om foto’s te maken die anderen niet maken. In deze masterclass is ruimte om hierover met elkaar in gesprek en kun je vragen te stellen. 

Er is niets heerlijker dan iets te creëren waar je jezelf over verbaast en verrast. Tijdens deze masterclass ga je ontdekken hoe dit voor jou werkt en dat het gaat om authentieke creativiteit die uit jouzelf komt zodat het geen trucje wordt en je jezelf tot in lengte van dagen blijft verrassen.

Johan van der Wielen

Deze masterclass bestaat uit verschillende onderdelen:

1. Startbijeenkomst 11 maart 19.00-21.00 uur

2. Zondag 21 maart tijdens PiXperience 16.00-17.00 uur

3. Afsluiting 8 april 19.00-21.00 uur

Masterclass macrofotografie: persoonlijke verdieping

Je ben een meer gevorderde fotograaf met enige tot veel ervaring in macrofotografie. Toch loop je misschien tegen bepaalde drempels aan. Dat kan zijn op technisch gebied, compositie technisch of je bent op zoek naar inspiratie en creativiteit. Wellicht merk je aan je zelf dan je bepaalde dingen goed kan en daardoor te makkelijk in je comfortzone blijft hangen terwijl je graag nieuwe wegens zou willen bewandelen om je verder te ontwikkelen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe kun je je zelf stimuleren buiten de begane paden te gaan. Hoe kun je nieuwe technieken oppakken of je verder bekwamen op technisch gebied. Waar moet je beginnen als je je creativiteit wilt stimuleren of hoe kun je inspiratie omzetten naar jouw eigen stijl.

In deze speciale masterclass ga je samen met professioneel natuurfotograaf Johan van der Wielen aan de slag met stappen te maken voor een eigen doel. Het is geen workshop met vaste onderwerpen, jij gaat zelf bepalen wat je tijdens deze masterclass beet gaat pakken en welke nieuwe ontwikkeling je voor jezelf in gaat zetten. In drie online bijeenkomsten bespreek je je leervraag, concretiseer je je eigen doel, krijg en geef je feedback en bespreek je je resultaten. Tijdens deze online bijeenkomsten bespreek je alles  in een kleine groep met Johan en je medecursisten. Tussendoor ga je zelfstandig aan de slag met de tips en richting die je hebt gekregen, er is geen privé begeleiding tussen de bijeenkomsten. De resultaten worden besproken in de groep.

Het doel is niet om aan het eind van de masterclass prijswinnende foto’s te hebben gemaakt maar om je te stimuleren je verder te gaan ontwikkelen en je handvatten te geven hoe je ook na deze masterclass hiermee verder kunt.

Startopdracht

Vóór we met de eerste bijeenkomst starten ga je voor jezelf een opdracht formuleren die past bij jouw leervraag en je wensen om je verder te ontwikkelen.


Online bijeenkomst 1: start 
donderdag 11 maart 19:00 – 21:00

Tijdens de eerste bijeenkomst bespreek je je persoonlijke opdracht met Johan en je medecursisten. Je krijgt input en tips voor je eigen project maar tevens ben je actief om ook anderen te helpen. Ook van het inleven in de persoonlijke opdrachten van je medecursisten leer je enorm veel!


Zelfstandig aan de slag

Meteen na de eerste bijeenkomst ga je zelf aan de slag met de tips en input die je hebt gekregen. Je gaat je focussen op je persoonlijke opdracht en actief bezig met stappen te zetten in je ontwikkeling. Alle vragen die dan boven komen bewaar je voor de volgende bijeenkomst.


Online bijeenkomst 2 tijdens PiXperience: tussentijdse evaluatie
zondag 21 maart 16:00 – 17:00

Als je eenmaal echt bezig bent merk je waar je tegenaan loopt. Niet alles zal meteen zo gaan als je hoopt, wellicht mis je nog benodigde kennis of kom je erachter dat bepaald dingen anders zijn dat je had vermoed. Daarom houden we tijdens de PiXperience een tussentijdse online bijeenkomst waarbij je je opdracht kan aanscherpen, vragen kan stellen en extra input kan vragen om verder te gaan. Dit is dus het moment om al je vragen te stellen.


Zelfstandig aan de slag

Met de tips en antwoorden van de tweede bijeenkomst ga je zelf weer verder met je eigen project. Mocht je nu nog vragen hebben dan kun je die altijd tijdens de laatste bijeenkomst stellen.


Online bijeenkomst 3: bespreking
donderdag 8 april 19:00 – 21:00

Na de tweede bijeenkomst heb je nog ongeveer 2 weken om verder te komen met je persoonlijke opdracht. Dan volgt de eindbijeenkomst waarbij we elkaars resultaten gaan bespreken. Let wel, je hoeft echt nog niet klaar te zijn met je opdracht of wellicht zijn je leerwensen alleen nog maar groter geworden. Toch is het fijn om je resultaten samen te bespreken en op die manier gericht feedback te geven en te ontvangen op waar je nu staat. Na afloop is de masterclass klaar maar jouw opdracht of leertraject nog lang niet. Stop daarom ook niet maar ga op de ingeslagen weg verder en zorg dat 2021 voor jou een jaar wordt met nieuwe stappen in je fotografische ontwikkeling.

MoGEN WE JE BLIJVEN INSPIREREN?

Vul je gegevens in en we sturen je interessante update en nieuwtjes over PiXperience events