Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

PiXperience 2024
Masterclasses

De masterclasses en workshops zijn kleinschalige bijeenkomsten van  1 tot 2 uur met maximaal 25 personen. De inhoud varieert per masterclass of workshop, maar kenmerkend is dat het live bijeenkomsten zijn in een kleine groep. Er is volop interactie en je hebt de mogelijkheid vragen te stellen.

Tijdens een masterclass/workshop ga je actief aan de slag met opdrachten, de aard van de opdrachten varieert per masterclass. Sommige zijn uiterst praktisch, andere gaan vooral over verdieping en visie.

Masterclasses en workshops zijn niet inbegrepen bij je basis toegangsticket voor PiXperience. 

Op de ticketpagina kun je een masterclass of workshop van je keuze bijboeken. Het aantal plekken is beperkt. VOL= VOL.

Johan van der Wielen

Starttijd masterclass: 10:15u. Duur: 2 uur

Mastering light

Hoewel het onderwerp bij macrofotografie het belangrijkste lijkt, is dat
eigenlijk het enige waar jij als fotograaf niets aan kan doen. Jouw
creativiteit zit in alles om het onderwerp heen, van compositie tot
achtergrond. Eén van de meest vergeten facetten is het licht. Licht geeft je
een schat aan mogelijkheden om een beeld een eigen handtekening te geven.
Beheersing van het licht, of het nou om natuurlijk licht of eigen gecreëerd
licht gaat, stelt je in staat de sfeer van een foto te beïnvloeden en
daarmee een gevoel over te brengen. Deze masterclass gaat over alle facetten
van het licht: lichtsoort, lichtrichting, lichtintensiteit en lichtkleur.
Behandeld worden contrast, high-key en low-key. En hoe creëer je je eigen
licht met lampjes of flitsers. Neem je camera en een lampje mee, als er tijd
is kun je zelf experimenteren.

Luc Hoogenstein

Starttijd workshop: 14:45u Duur: 1 uur

Workshop Natuurfotografie in je eigen tuin

De meeste natuurfotografen trekken naar de mooiste natuurgebieden in binnen- en buitenland om daar aan hun trekken te komen. Maar wat als je erachter komt dat in je eigen tuin ook een scala aan fascinerende diersoorten te fotograferen is? Een tuin kan feitelijk een compleet ecosysteem herbergen, met de daarbij behorende biodiversiteit. Luc Hoogenstein, natuurfotograaf en auteur van Mijn 1000 soortentuin, is de uitdaging aangegaan om alle dieren en planten in zijn eigen tuin vast te leggen. Dat leverde een spectaculair avontuur op met prachtige foto’s. Tijdens de workshop doet hij uit de doeken welke strategieën hij heeft toegepast om zoveel mogelijk diersoorten in zijn eigen stadstuin in Utrecht te ontdekken en laat je zien wat de mogelijkheden zijn om zelf in je eigen tuin aan de slag te gaan. De insteek is pragmatisch: geen toeters en bellen met ingewikkelde fotografische opstellingen, maar de natuur vastleggen zoals deze in je tuin verschijnt. Na deze workshop wil je het liefst meteen naar huis willen om de wonderlijke natuur in je eigen tuin te ontdekken en te fotograferen!


In de workshop komende volgende onderwerpen aan de orde:

  1. Hoe moet je tuin eruit zien om een scala aan diersoorten te herbergen? Met andere woorden: hoe maak je van je tuin een ecosysteem?
  2. Waar zitten de dieren en hoe krijg je ze voor de lens? Met andere woorden: eerst kijken, dan zien en dan fotograferen. Welke voorbereidingen moet je treffen en welke instrumenten gaan je hierbij helpen? Denk bij instrumenten aan onverwachte hulpmiddelen als een afwasteil en pizzadozen.
  3. Wat zijn de fotografische mogelijkheden? Luc gaat in op de camera’s en lenzen die hij gebruikt, hoe hij ze gebruikt en welke instellingen worden toegepast.

Aan de deelnemers van de workshop wordt gevraagd om een foto van hun tuin te maken en om een foto te maken van een dier dat onder een bloempot of plantenbak is aangetroffen. Dat is een bewuste keuze, omdat de meeste fotografen nooit onder een bloempot in hun eigen tuin kijken. De foto’s zullen in de workshop worden gebruikt om de ecologische betekenis van stadstuinen beter te duiden.