Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

Programma
zaterdag 13 april 2024

Tijdens deze dag ervaar je de volle breedte van natuurfotografie, van natuurfotografie in eigen tuin tot verrassend abstract. De sprekers laten je tijdens hun presentaties een unieke visie op natuurfotografie zien. Een gezellige dag vol leerzame en inspirerende verhalen. Dit wil je niet missen. Hieronder de namen van de sprekers die tot nu toe bekend zijn. In totaal zullen er 7 presentaties zijn en een mooie natuurfilm.

Het programma begint deze dag om 9:45u en duurt tot 17:45u. Regelmatig is er een korte pauze tussen de presentaties en van 12:45u tot 14:00u is er een langere lunchpauze. Tijdens deze pauze zal de prijsuitreiking van de Groene Camera 2024 plaatsvinden.

Marit van Ekelenburg

starttijd presentatie: 10:00u.

Hartstochtelijk pleidooi door middel van detail, kleur en compositie

Spectaculaire details en soms bijna menselijke trekjes kenmerken de foto’s van Marit van Ekelenburg (35) uit Delden.
Marit is professioneel macrofotograaf gespecialiseerd in insecten. Haar missie is de schoonheid die schuilgaat in de insectenwereld zichtbaar te maken. Met een combinatie van kleur en compositie creëert zij beelden die niet alleen de esthetiek van insecten benadrukken, maar ook het negatieve imago wegnemen. Haar toegankelijke foto’s zijn een pleidooi voor begrip en respect voor deze ‘verschoppelingen’ van het dierenrijk. Haar foto’s nodigen uit tot een intieme ontmoeting met de kleinste bewoners van onze wereld.
Hoe Marit te werk gaat en haar foto’s tot stand komen hoor en zie je in deze passievolle presentatie.

Luc Hoogenstein

starttijd presentatie: 10:30u.

De wonderlijke wereld van stadsnatuur

Natuurfotografen komen vaak in de verleiding om naar verre oorden af te reizen voor de meest prachtige foto’s. Maar ook dichterbij zijn fantastische onderwerpen te vinden. Veel dichterbij zelfs! In je eigen tuin leven dieren en planten die uitermate fascinerend en fotogeniek zijn. 

Luc Hoogenstein (bioloog, winnaar Groene Camera 2019 en auteur van Mijn 1000 Soortentuin) ging de uitdaging aan om één jaar lang alle dieren en planten in zijn tuin vast te leggen en tuimelde van de ene verrassing in de andere. Luc vertelt wanneer in het jaar je verschillende diersoorten kunt vinden, aangevuld met technische tips en kleurrijke anekdotes. En passant leer je tijdens deze presentatie ook veel meer over hoe een op het oog gewone tuin een enorme biodiversiteit kan herbergen. Ontdek ook de natuur in je eigen tuin!

Iris Depassé

starttijd presentatie: 11:45u.

Verrassend abstract

Abstracte natuurfotografie nodigt je uit om met een heel andere blik naar de natuur te kijken, namelijk met de ogen van een schilder.

Een abstracte foto is niet gemaakt om een onderwerp te tonen, maar je verheft de vorm tot het onderwerp van je foto. Abstracte natuurfotografen geven een abstracte en kunstzinnige draai aan de natuur door hun gevoel te laten spreken en in beeld te brengen. De sfeer en het gevoel die de foto oproepen zijn belangrijker dan het gefotografeerde. 

In deze presentatie leert Iris jou een aantal nieuwe manieren van kijken en fotograferen, waardoor jij fantastische abstracte natuurfoto’s leert maken. 

Sem Scheerder

starttijd presentatie: 12:15u.

Audiovisual

Sem is een jonge, gepassioneerde fotograaf die op negenjarige leeftijd is begonnen met het maken van foto’s. Met de camera van zijn opa trok Sem de natuur in en legde hij zowel landschappen als wildlife vast. Zijn talent bleef niet onopgemerkt; hij won onder andere de National Geographic Junior hoofdprijs en was meermalen te zien in de nationale media.
Een van zijn meest memorabele momenten is het fotograferen van de wolf. Sem staat ‘s zomers vroeg op, vaak rond half vijf om de natuur in zijn mooiste licht vast te leggen. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al veel bereikt. Hij hoopt dat mensen zijn foto’s waarderen en erdoor geraakt worden. Samen met zijn vader die ook fotografeert trekt hij erop uit om de schoonheid van de natuur vast te leggen. In deze audiovisual deelt hij zijn mooiste momenten.

De Groene Camera

starttijd presentatie: 13:15u.

Prijsuitreiking Groene Camera 2024

Tijdens PiXperience vindt de prijsuitreiking van de Groene Camera 2024 plaats. De groene camera is dé fotoprijs voor alle natuurfotografen van de Lage Landen.

 

foto: Alexander Schippers

Auke-Florian Hiemstra

starttijd presentatie: 14:00u.

Impact maken met storytelling

Auke-Florian Hiemstra (1992) is bioloog, schrijver en fotograaf. Zowel in de wetenschap als in de fotografie werkt hij aan het Antropoceen, het tijdperk van de mens. Met zijn middenformaat camera laat hij plastic vervuiling zien en documenteer hij de impact van de mens op de natuur. Zijn werk is opgepikt door CNN, BBC, The Guardian en National Georgaphic. In zijn keynote vertelt hij hoe je fotografie in kan zetten om echt een verandering teweeg te brengen. Kan je met fotografie de wereld verbeteren? Auke-Florian denkt van wel.

Rudi Debruyne

starttijd presentatie: 15:00u.

Jagen met de Camera

Rudi Debruyne is een zeer ervaren fotograaf en… een rasverteller. In een vorig leven was Rudi jager, maar hij hing zijn geweer aan de wilgen en ruilde die in voor een telelens. In deze presentatie vertelt Rudi over zijn werkwijze hoe hij – met de camera in de aanslag – de afstand tussen hem en zijn ‘prooi’ overbrugt. Hij vertelt hoe je de plekken herkent waar dieren foerageren en baltsen en hoe je vogels op een verantwoorde wijze kunt lokken.
Wanneer ben je dicht genoeg van je onderwerp? En hoe voorkom je daarbij verstoring? Als reisgids met meer dan 25 jaar ervaring kent hij de (on)mogelijkheden van het fotograferen met een groep fotograferen. Ook het fotograferen vanuit schuilhutten komt uitgebreid aan bod, waarbij Rudi zijn voorkeur voor hut-fotografie niet onder (harde) stoelen of banken steekt.

Alex Pansier

starttijd presentatie: 16:15u.

De tweestrijd tussen aandacht en authenticiteit. Passie als kompas

Alex Pansier maakte een boeiende carrièreswitch: van succesvol online ondernemer naar natuurfotograaf. Twee ogenschijnlijk totaal verschillende werelden, maar met persoonlijke passie als kompas blijkt hij koersvast.

Welke keuzes heeft Alex gemaakt bij het najagen van zijn dromen? Zit de echte voldoening in het verzamelen van likes en online erkenning, of in het trouw blijven aan je eigen artistieke visie?
Tijdens deze presentatie krijg je niet alleen een inkijkje in adembenemende fotografie van zowel Nederlandse landschappen als het ruige noordelijk halfrond, maar ook in de ziel van de fotograaf zelf. Laat je inspireren door een verhaal waarin passie, authenticiteit en kunst naadloos in elkaar overvloeien.

 

Grootbeeldfilm Fungi: Web of Life

Een groot deel van het leven op aarde is verbonden door een enorm, verborgen netwerk dat we nog maar net beginnen te begrijpen. Buiten ons zicht, tussen de wereld van planten en dieren, bestaat nog een andere wereld: het koninkrijk van schimmels. De fascinerende grootbeeldfilm Fungi: Web of Life neemt ons mee op een reis rond de wereld naar de geheime wereld van oogstrelende schimmels en ontrafelt de vele geheimen van deze essentiële organismen. Ze zijn zoveel meer dan mooie paddenstoelen; schimmels zijn van invloed op het weer, ze zijn belangrijk voor het leven op aarde en voor medisch onderzoek en hebben zelfs het vermogen om plastic af te breken.

starttijd film: 17:00u