Tijdens deze dag ervaar je de volle breedte van natuurfotografie, van vogelfotografie tot en met abstracte fotografie. De sprekers laten je tijdens hun presentaties een unieke visie op natuurfotografie zien. Een gezellige dag vol leerzame en inspirerende verhalen. Dit wil je niet missen. Hieronder de namen van de sprekers die tot nu toe bekend zijn. In totaal zullen er 8 presentaties zijn.
Het programma begint deze dag om 9:45u en duurt tot 17:30. Regelmatig is er een korte pauze tussen de presentaties en van 12:45u tot 14:15u is er een langere lunchpauze. Tijdens deze pauze zal de prijsuitreiking van de Groene Camera 2023 plaatsvinden.

Pauline Rote
starttijd presentatie: 10:00u.
Creatieve vogelfotografie: Geef ze de vrijheid
Vogels staan symbool voor vrijheid. Als fotograaf heb je alle vrijheid om ze op jouw manier vast te leggen. Pauline Rote vertelt je in deze lezing hoe je die essentie over kunt brengen en hoe je ze op beeld toch kunt “vangen”.
Vertel het verhaal door middel van compositie en door hun leefruimte te laten zien, geef ze karakter door het nemen van een ander standpunt en geef ze net iets extra’s door middel van een creatieve benadering zoals highkey of lowkey of beweging.
Ze hoopt dat haar passie voor vogels jou inspireert om vogelfoto’s met gevoel te maken die net een tikkeltje anders zijn.

Wilco Dragt
starttijd presentatie: 10:30u.
Landschappen en meer in zwart-wit
Wij zien in ons dagelijkse leven de wereld in kleur. Kleuren zijn belangrijk: we onderscheiden daarmee onderwerpen, we kunnen er (subtiele) emoties, zoals blozen, mee waarnemen en aan kleuren kennen we allerlei associaties toe (rode rozen op Valentijnsdag). Onze werkelijkheid bestaat dus in kleur. Maar fotografie hoeft helemaal niet over de werkelijkheid te gaan. Met foto’s kun je juist een vervreemding van die werkelijkheid creëren. Zwart-wit biedt daarvoor een kans. Met zwart-wit maken we een eigen creatieve, artistieke en unieke interpretatie.
Wilco fotografeert graag in zwart-wit. In zijn verhaal gaat hij in op zijn benadering en werkwijze bij het maken van zwart-wit beelden van landschappen, met af en toe een klein zijstapje naar architectuur. Wat zijn de overwegingen in de voorbereiding en in het veld, zoals wanneer werkt zwart-wit en wanneer werkt het niet? Previsualiseren is hierbij van belang: wat is het gewenste eindresultaat? Ook wordt ingegaan op de essentiële rol van beeldbewerking, net zoals dat in de analoge fotografie een wezenlijk onderdeel van het scheppingsproces was. Het einddoel zou eigenlijk een spetterende afdruk moeten zijn. Want zwart-wit werkt pas echt als je een mooie fine art print in handen hebt.

Wim Vooijs
starttijd presentatie: 12:15u.
De kracht van verbeelding
De emotie die de natuur bij Wim Vooijs oproept, laat zich het best omschrijven als verwondering. Verwondering over wat hij ziet, maar vooral ook welke gevoelens het bij hem oproept. Dit wil hij graag overbrengen en daarom in zijn foto’s vastleggen, verbeelden.
Creatieve macrofotografie stelt hem in staat deze beelden te creëren. Doordat alles zich binnen handbereik afspeelt, kan Wim het beeld bijna volledig beïnvloeden. Het wordt zo zijn eigen creatie.
In de presentatie vertelt Wim hoe hij hierbij te werk gaat. De onderwerpen zijn daarbij springstaartjes, libelles en juffers. Stapsgewijs wordt het onderwerp benadert om los te komen van alleen registreren en ruimte te maken voor gevoel, emotie en fantasie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van allerlei verschillende technieken en apparatuur. Met als doel te verrassen, de fantasie te prikkelen en de verbeelding open te stellen voor de prachtige natuur: Verbeelding van zijn natuur!

Jolanda Vlastuin
starttijd presentatie: 14:15u.
Gevangen licht
Ze kan intens genieten van de kleinste dingen in de natuur. Als je zegt dat wonderen niet bestaan, dan zegt Jolanda Vlastuin: “Kijk eens naar de minuscule dauwdruppeltjes op de vleugels van een libel, of richt je blik op eens naar een musje, dat op een mistige ochtend, zingend de nieuwe morgen inluidt.” Dat zijn toch kleine wondertjes in deze wereld?
Jolanda houdt ervan om warmte en sfeer in haar beelden te leggen. Het liefst ‘s morgens, in de vroegte, want dan is het licht van de opkomende zon nog zo heerlijk soft. “Gevangen licht” is dan ook het onderwerp van haar presentatie tijdens de Pixperience 2023. Bovenstaand onderwerp alsmede de toepassing van meervoudige belichting zullen tijdens haar presentatie ruimschoots aan bod komen. Jullie zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen door de ogen van Jolanda Vlastuin.

Jeffrey van Daele
starttijd presentatie: 14:45u.
Verandering van spijs doet eten
In deze inspirerende lezing probeert Jeffrey ons ervan te overtuiging dat we als fotograaf onderwerpen moeten fotograferen, die we niet mogen fotograferen.
Nu heb je eigenlijk jouw familie kunnen overtuigen dat je natuurfotograaf bent en je hun feestjes niet meer kan fotograferen en dan vertelt er iemand dat je dat wel opnieuw zou moeten doen!? Of dat je lelijke foto’s moet nemen? Of je beter een cursus portretfotografie in de studio volgt?
Hij heeft ons alvast overtuigd!

Rob Blanken
starttijd presentatie: 16:15u.
Het toverwoord is zeggingskracht
Een foto met zeggingskracht is een foto die emotie, verbazing, bewondering of nieuwsgierigheid oproept en daardoor ieders aandacht trekt. Het is de wow-foto die we allemaal willen maken. Maar jammer genoeg gaat dat niet vanzelf. Daar moet je wat voor doen.
Je moet jezelf namelijk de vraag stellen met welke bedoeling je een foto maakt en welke betekenis je aan je foto wilt geven. Vervolgens moet je je afvragen hoe je dat fotografisch het beste kunt bereiken. Wat zijn belangrijke beeldelementen? Welke compositie en belichting moet ik toepassen? Kan een creatieve techniek de betekenis van de foto ondersteunen?
Kortom, je moet dus een aantal stappen hebben doorlopen voordat je op de ontspanknop van je camera drukt. Die bewustwording is een leerproces wat tijd kost en uitgeleerd raak je nooit. Maar gelukkig geeft dat leerproces wel veel voldoening, namelijk foto’s met zeggingskracht.
Tijdens zijn presentatie neemt Rob Blanken je mee door dit proces en laat hij je zien hoe ook jij foto’s kan maken die echt weten te raken.

Theo Bosboom
starttijd presentatie: 16:45u.
Terug naar IJsland
Onlangs bracht Theo Bosboom zijn 2e fotoboek over IJsland uit, met de toepasselijke titel Terug naar IJsland. Tijdens Pixperience geeft Theo – voor het eerst op een fotofestival! – een presentatie over de totstandkoming van het boek, zijn grote liefde voor IJsland, de veranderingen op het eiland en de grote uitdaging om onderscheidende beelden te maken op een van de meest gefotografeerde plekken op aarde.
Theo heeft in totaal meer dan 14 maanden doorgebracht op IJsland en is vanaf 2006 elk jaar minstens 1 keer op het eiland geweest. Terug naar IJsland vormt een prachtige en persoonlijke fotografische ode aan dit ruige en fotogenieke eiland, met ruime aandacht voor de spectaculaire Fagradalsfjall vulkaanuitbarsting van 2021.
Theo heeft een internationale reputatie weten op te bouwen als veelzijdig en creatief landschapsfotograaf met een goed oog voor detail. Zijn werk wordt regelmatig onderscheiden bij prestigieuze fotowedstrijden zoals de Zilveren camera, Wildlife photographer of the year en European wildlife photographer of the year en wordt regelmatig gepubliceerd in National Geographic (NL).