Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

Programma
zaterdag 1 oktober 2022

Tijdens deze dag ervaar je de volle breedte van natuurfotografie, van vogelfotografie tot en met weerfotografie. Het thema ‘goed gezien’ komt deze dag dan ook tot volle uiting. De sprekers laten je tijdens hun presentaties een unieke visie op natuurfotografie zien. Een gezellige dag vol leerzame en inspirerende verhalen. Dit wil je niet missen. Hieronder de namen van de sprekers die tot nu toe bekend zijn. In totaal zullen er 8 presentaties zijn.

Het programma begint deze dag om 9:30u en duurt tot 17:30. Regelmatig is er een korte pauze tussen de presentaties en van 13:00u tot 14:15u is er een langere lunchpauze.

Chris Ruijter

starttijd presentatie: 9:45u.

EAT SLEEP CLICK REPEAT?

‘Hoe is het met je Chris, fotografeer je nog wel eens? Het is een beetje stil op de socials!’ Telkens weer die vraag. Schuldgevoel en schaamte wedijveren om de boventoon. Het antwoord heb je al zo vaak gegeven de afgelopen tijd. Je mompelt iets als ‘jaaaaa…ach…eehh…het staat een beetje op een laag pitje, weet je wel…’

En ja. Inderdaad. Dat weten ze gerust wel. Het is namelijk iets waar iedere fotograaf wel een keer mee te maken krijgt. En het heeft net zoveel namen als fotografen die het een keer beleefd hebben. De pauzestand. Een bore-out. Andere prio’s. Gebrek aan inspiratie. Het welbekende ‘lage pitje’.

Ook Chris Ruijter is in 2022 slachtoffer geworden van dit fenomeen. Hij worstelt er maar mee. En hij weet niet hoe het komt. Of eigenlijk toch wel? En als het zo is, is dat dan erg? En voor wie? Houdt hij voor gezien? Goed gezien? Zo zijn er nog wel 1000 vragen…

Hans Overduin

starttijd presentatie: 10:15u.

Vogels: Vinden, zien en fotograferen

Vogels fotograferen, Het lijkt soms zo simpel. Maar in de praktijk blijkt het vaak moeilijker dan je denkt.

Waar vind je ze? En heb je ze eenmaal gevonden, hoe benader je ze dan zonder dat ze er vandoor gaan? Je gaat vol goede moed en boordevol plannen op pad, maar komt toch weer teleurgesteld thuis.

Dat kan ook anders! Tijdens zijn presentatie laat Hans Overduin je zien wat er allemaal komt kijken bij het fotograferen van vogels. Hij gaat in op vragen als: Waar kun je de vogels vinden? Hoe bereid je je voor? En wat zijn de do’s en don’ts in het veld? Maar bovenal: hoe kom je thuis met aansprekende beelden? Uiteraard illustreert Hans zijn praktische tips aan de hand van talloze schitterende foto’s.

Monique van Genderen

Monique van Genderen

starttijd presentatie: 11:30u.

Zo fotografeer je sfeer, emotie en een mooi verhaal

Voor Monique van Genderen is het fotograferen op sfeer haar speerpunt, haar passie. Het is een manier van fotograferen die warm, liefdevol en verhalend overkomt.

Maar hoe pas je dit als fotograaf toe? Het gaat erom dat je verder kijkt dan alleen je onderwerp. Speel met de omgeving en maak gebruik van alle middelen die je voor handen hebt.

Kies een andere achtergrond. Een ander standpunt Speel met het licht en met de voorgrond. Allemaal aspecten waarover je kunt nadenken.

Wil je weten hoe je sfeer, emotie en een verhaal kan vangen in je foto’s? Tijdens de lezing van Monique van Genderen leer je hoe je dat doet!

Geurt Besselink

starttijd presentatie: 12:15u.

Veluwe, onverwacht weerzien

Tijdens de presentatie ‘Veluwe, onverwacht weerzien’ neemt gerenommeerd natuurfotograaf Geurt Besselink je mee naar de Veluwe tijdens de mooiste momenten in de vier jaargetijden. De meest bijzondere beelden uit jaren fotograferen komen voorbij met verrassende perspectieven vanuit de lucht, onder water en op het land. Dat geeft een onverwacht weerzien met de schoonheid van dit unieke natuurgebied binnen Europa. En natuurlijk mogen nieuwkomers zoals de wolf en de wisent hierbij niet ontbreken.

Tijdens deze presentatie laat Geurt je zien hoe ook bekende, Nederlandse natuur je kan blijven verrassen en inspireren. Ieder jaargetijde biedt zijn eigen kansen om op een nieuwe en verrassende manier naar bekende onderwerpen te kijken.

 

Ruben Smit

starttijd presentatie: 14:15u.

Persoonlijk landschap

In maart 2019 wordt Ruben Smit als uit het niets getroffen door ziekte. Hij krijgt talloze migraineaanvallen, ziet wazig, kan niet meer goed tegen licht en geluid, krijgt last van oorsuizen, heeft moeite met praten en lijdt aan duizelingen en tintelingen in zijn ledematen.

Ruben kwam plotsklaps in een existentiële winter terecht. Na een half jaar het bed gehouden te hebben, besloot hij om elke dag direct vanuit zijn huis een uur met een analoge middenformaat camera te gaan fotograferen. Het landschap werd persoonlijk voor hem in beelden en in woorden. Daar, vlak voor zijn voeten, leerde hij weer zien en vond hij een begin van herstel. In een indringende en persoonlijke vertelling toont Ruben het verschil tussen kijken en zien. Aan de hand van foto en videofragmenten zoekt hij de essentie van het maken van beeld.

Jan Vermeer

starttijd presentatie: 15:15u.

Paddenstoelenfotografie, maar dan anders...

In het najaar kun je er niet omheen; paddenstoelen! In Nederland en België komen er een slordige vijfduizend soorten voor, dus aan onderwerpen geen gebrek. Tegelijk is zo’n overdaad aan prachtige zwammen de valkuil waar ook een professioneel fotograaf zomaar in kan vallen. Jan Vermeer gaat ook zoals alle fotografen in het najaar op zoek naar de mooiste en kleurrijkste paddenstoelsoorten. Zonder plan, zonder echt doel, totdat zijn ogen werden heropend door de natuur zelf.

Moeilijk en ingewikkeld is het niet, concentratie en focus op een onderwerp en je daarin compleet verliezen. Oftewel er compleet voor gaan en er veel voor over hebben, en er ook veel voor laten. Door goed te zoeken, te kijken en er vooral heel veel op uit te gaan is het nog steeds mogelijk om een platgefotografeerd onderwerp op een andere manier te portretteren. Dat dit niet ingewikkeld of onmogelijk is laat Vermeer zien tijdens deze presentatie.

Gijs de Reijke

starttijd presentatie: 16:15u.

Kijken in de natuurfotografie: verwacht het onverwachte

Een onderwerp en sfeer hebben in een natuurfoto is niet heel moeilijk, maar net dat echt bijzondere element kunnen vastleggen, begint bij weten wat je kan verwachten wanneer je op een bepaalde plek bent.

De laatste tijd zie je steeds vaker foto’s van wolven, lichtende nachtwolken en zeevonk op televisie en in sociale media verschijnen, en dat geeft te denken over wat er nog meer aan ogenschijnlijk ongewone zaken dicht bij huis te zien zijn.

Tijdens deze presentatie laat Gijs de Reijke je zien hoe je rekening kunt houden met de mogelijke verrassingen die de natuur voor je in petto heeft en hoe je daar optimaal gebruik van kan maken.

Martin Steenhaut

starttijd presentatie: 17:00u.

UNSEEN, discovering the hidden wildlife

Tijdens deze lezing spreekt professioneel natuurfotograaf Martin Steenhaut over zijn aanpak en technieken bij cameratrapping, een ideale manier om de verborgen wereld van de dieren te laten zien.

Met verschillende wereldwijde projecten maakte hij met gebruik van deze technieken heel originele beelden. Hoe pak je dat aan en hoe kan je daarin creatief zijn? Wat kan er soms misgaan? Tijdens deze boeiende lezing vertelt Martin e er alles over.