Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

Programma Springtime Inspiration

Programma pixperience springtime InSPIRATION

De presentaties in het programma PiXperience Inspiration gaan over visie en dagen je uit je fotografische grenzen te verleggen.

Topfotografen uit Nederland en Vlaanderen geven het beste wat ze hebben en inspireren jou met hun verhalen en beelden.

Rob Blanken

Een nieuwe lente, een nieuw begin?!

Bijna iedere natuurfotograaf doorloopt een zekere ontwikkeling. Je begint met registrerende fotografie en dat kan prachtige resultaten opleveren. Je verbetert je, maakt steeds mooiere foto’s en misschien ontstaat er een eigen, unieke stijl. Maar … er is een volgende stap in je creatieve ontwikkeling mogelijk en dat is het maken van foto’s op basis van onderliggende ideeën of thema’s die je bezighouden. Als dat lukt krijgen je foto’s bijna altijd meer zeggingskracht. Deze stap is niet makkelijk maar geeft wel veel voldoening. Tijd voor een nieuw begin?! Ontdek het in deze boeiende presentatie van Rob Blanken.

David 'Billy' Herman

1001 soorten fotograferen

België is het mooiste land ter wereld. Je moet het alleen willen zien! Het is één van de klassieke oneliners van de gepassioneerde bioloog en natuurfotograaf, Billy Herman.

Billy neemt je tijdens zijn presentatie mee op zoektocht naar fauna en flora. Hij geeft je inkijk in hoe hij zoveel mogelijk dieren en planten probeert te vinden. Een queeste die door de jaren heen evolueerde naar de ontdekkingsreis van zijn fotografische identiteit. Een boeiende uiteenzetting met aandacht voor biodiversiteit en de schoonheid en eenvoud van algemene soorten!

Jeffrey van Daele

Jouw camera kan dierenlevens redden!

Jaar in, jaar uit kunnen we van de natuur genieten en er mooie beelden maken. Het geeft ons niet enkel een goed gevoel, we willen vooral ook aan anderen tonen hoe mooi de natuur is. Op die manier doen we iets terug, denken we dan en we hopen dat er hierdoor meer draagvlak voor natuur en bescherming ontstaat.  Maar kunnen we met onze fotografie niet nog meer goeds doen?

Jeffrey van Daele zet zich al jaren in voor organisaties die wilde dieren beschermen en redden. In deze presentatie vertelt hij je graag hoe je de natuur, en met name de dieren, een handje helpt door middel van jouw fotografie!

Johan van de Watering

Een uitdagende fotoreis op 25 vierkante meter

In deze lastige tijd waarin het onzeker is wanneer we weer mooie fototrips kunnen gaan maken is het belangrijk jezelf (fotografisch) uit te blijven dagen.

In deze presentatie laat Johan van de Watering zien wat er mogelijk is op een stukje grond van ongeveer 25 vierkante meter door optimaal gebruik te maken van de omstandigheden. Het juiste licht, het juiste moment, juiste standpunt, etc. En dit verhaal begint natuurlijk met de keuze van die 25 vierkante meter. Waar moet zo’n plek aan voldoen en hoe vind je een plek die zo uitdagend is dat je er iedere dag naartoe wilt!

Simone Opdam

Tegen de trend in

Specialiseren is een trend binnen de natuurfotografie. Maar wat als je van vogelfotografie, van macro- én van landschapsfotografie houdt? Volgens Simone is het helemaal niet nodig om te kiezen. Ga lekker de breedte in! Verdiep je in een gebied, bijvoorbeeld jouw ‘local patch’, zoek de essentie en schrijf een fotoverhaal waarin landschap, flora en fauna allemaal aan de orde komen. Simone Opdam schreef zo het verhaal van haar thuishaven Waterland. Ze laat zien hoe je meerdere takken van fotografie combineert tot een ode aan jouw vertrouwde foto-stekkie.

Luc Hoogenstein

Storytelling: hoe maak je een goede serie

Een topfoto maken is niet eenvoudig, een topserie maken is zo ongeveer het moeilijkste dat er is. Elk beeld moet krachtig genoeg zijn om op zichzelf te staan, en samen moet het een verhaal vormen waarmee je de kijker raakt.

Ecoloog, auteur en fotograaf Luc Hoogenstein werd vorig jaar geconfronteerd met een bizarre situatie die rechtstreeks was voortgekomen uit de enorme corona-drukte in natuurgebieden. Letterlijk recht onder zijn neus ontstond een boeiend verhaal, een drama, midden in de stad. Luc volgde dit proces bijna een maand lang, vanaf het verrassende begin tot het emotionele einde. In deze presentatie vertelt hij over de achtergrond van het verhaal, de basisprincipes van storytelling, de voorbereidingen, de hoofdrolspeler, het materiaal, instellingen en natuurlijk het verhaal zelf. Nieuwsgierig geworden? Je bent meer dan welkom om het verhaal van Luc te bekijken!

Grieta Spannenburg en Karin Broekhuijsen

Weerfotografie in het voorjaar

De impact die weersomstandigheden hebben op natuur- en landschapsfotografie wordt vaak onderschat. Als je Googelt op spectaculaire landschapsfoto’s is het opvallend dat het weer meestal een hoofdrol speelt in deze foto’s.

Hoe kun je hierop anticiperen en rekening mee houden? Hoe lees je het weerbericht en hoe kun je zelf lokaal je eigen verwachting maken of lezen? Met de input uit deze presentatie ben je klaar voor het aankomende voorjaar met heftige buien, warmtefronten, droogteverschijnselen, koeienpotenmist, mooie wolkenluchten, thermiek en luchtspiegelingen. 

Grieta is meteoroloog en heeft een fascinatie voor weerfotografie. Samen met Karin Broekhuijsen – gespecialiseerd in weer- en landschapsfotografie – heeft ze enkele boeken gemaakt.