Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

PiXperience WOWscapes – Masterclass

De masterclasses zijn kleinschalige bijeenkomsten van 120-150 minuten met maximaal 25-30 personen. De inhoud varieert sterk per masterclass. Sommige masterclasses zijn uiterst praktisch, waarbij we gebruik maken van tethering: de resultaatfoto’s en/of beeldbewerking zie je direct op een groot scherm. Andere masterclasses zijn vooral inspirerend en gaan over verdieping en visie.

Masterclasses zijn niet inbegrepen bij je basisticket voor PiXperience. Op de ticketpagina kun je een masterclass van je keuze bijboeken. Het aantal plekken is beperkt VOL= VOL.

 

VOL: 09:15 – Mystieke kunst in landschapsfotografie – Daniel Laan

Sommige landschapsfoto’s lijken regelrecht uit een film te komen. Die sfeer en het drama zijn bijna te proeven. Zijn deze kunstzinnige foto’s echt zo last zelf te maken? Volgens Daniel Laan niet. Het komt neer op visie, techniek en nabewerking. In deze masterclass deelt hij zijn ‘geheimen’ met jou.

Maak van jouw landschapsfoto’s ware kunst die is geïnspireerd door fantasie en science-fiction films. Daniel helpt je anders te kijken naar het landschap. Vervolgens legt hij haarfijn welke stappen je kunt doorlopen: van concept tot beeldbewerking. Deze Masterclass staat in het teken van kunstzinnige ingrepen en er ligt dan ook een stevige nadruk op “vastleggen voor nabewerken”. Meerdere foto’s samenvoegen om bergen groter te laten lijken en schilderen in Photoshop komen aan bod, maar ook wat daar aan ten grondslag ligt: een visie die doordrenkt is van mooi beeld te creëren. Zelfs als we daar de ongeschreven regels van fotografie voor moeten breken.
Je leert met een frisse kijk mystieke platen te maken waarin sfeer centraal staat. Technieken en effecten worden goed uitgelegd, zodat je het niet alleen kan nadoen, maar ook begrijpt hoe ze werken.

Wie is Daniël Laan?
Daniël Laan is landschapsfotograaf, schrijver en cursusleider. Zijn onmiskenbare mystieke stijl van fotograferen en nabewerken zou regelrecht uit the Lord of the Rings kunnen komen. Hij won daarmee dan ook verscheidene prijzen en publicaties. Daniël geeft workshops in heel Europa, waarbij de focus ligt op een persoonlijk aanpak en het verwezenlijken van een eigen visie. Hij schrijft artikelen over fotografie voor onder andere Natuurfotografie Magazine, Fstoppers en Expert Photography.

Deze masterclass is volgeboekt

 

 

VOL: 12:00 – Jouw visie, jouw verhaal – Ellen Borggreve

Ieder van ons heeft een eigen unieke visie. We kijken als het ware naar de wereld door onze eigen persoonlijke bril en kunnen naar hetzelfde kijken, maar iets heel anders zien. We zijn ons vaak niet bewust van hoe iets op ons overkomt en daardoor kunnen we dit ook lastig vertalen naar een foto die ons verhaal vertelt.

In deze interactieve masterclass krijg je tools aangereikt om je eigen visie bewust te maken. Ellen Borggreve leert je vervolgens welke elementen, die je ter beschikking staan als fotograaf, je kunt gebruiken om deze visie te vertalen in foto’s. Op deze manier kun je je foto’s jouw verhaal laten vertellen.

Je bewust zijn van je visie, betekent dat je met meer vertrouwen foto’s kunt nemen die dat ook uitdrukken. Het zal een leidraad zijn bij de keuze van een onderwerp, standpunt en het maken van een compositie. Leer hoe je emoties kunt verbeelden of kunt oproepen met je foto’s en welke beslissingen daaraan vooraf gaan. Zie hoe verschillende vormen en lijnen, andere reacties oproepen en hoe je door het gebruik van kleuren je verhaal sterker over kunt brengen.

Fotografie als vorm van zelf-expressie heeft als grootste voordeel dat je foto’s uniek zijn, jouw verhaal vertellen en niet afhankelijk zijn van wat anderen doen. Aan het einde van deze masterclass heb je een concept-plan waarin je jouw persoonlijke visie hebt beschreven en hoe je dit kunt vertalen naar foto’s die deze visie uitstralen.

Wie is Ellen Borggreve?
Ellen Borggreve is een fine-art fotografe die zich gespecialiseerd heeft in verstilde intieme landschappen met bossen als grootste voorliefde. Ze werkt vanuit bezieling en is altijd op zoek naar de meest magische kant van de realiteit. Haar ruim 20 jarige ervaring als kunstenaar en ontwerper komt terug in haar benadering van fotografie, waarbij vooral het verhalende karakter van lijnen, vormen en sfeer haar leiden. Ellen gelooft in het doorgeven van kennis en heeft een grote passie voor lesgeven en schrijven, waarbij ze als doel heeft anderen vanuit hun eigen unieke visie te leren fotograferen.

Deze masterclass is volgeboekt

 

 

 

VOL: 15:00 – Beeldbewerking met de WOWfactor – Albert Dros

Een essentieel ingrediënt voor het creëren van WOWscapes is het nabewerking van je beelden. Niet alleen om de RAW-beelden te optimaliseren, maar vooral omdat deze stijl van fotografie vereist dat je zó fotografeert dat je er in de nabewerking er het maximale uit kunt halen. Soms ziet een RAW-bestand er uit als een mislukte foto…

Albert Dros beheerst de mogelijkheden voor nabewerking tot in de finesse. Met zijn achtergrond in vormgeving heeft hij zijn eigen stijl en kent hij zijn weg in alle beeldbewerkingsprogramma’s.

In deze interactieve masterclass gaan we aan de slag met de nabewerking. Albert vertelt hoe hij zijn foto’s in het veld zó maakt terwijl hij het eindplaatje al in zijn hoofd heeft. Tijdens deze masterclass bewerken we enkele foto’s van begin tot eind waarbij alle belangrijke technieken aan bod komen. Je kunt meedoen met een eigen laptop, maar dat is geen vereiste.

Deze masterclass tilt je nabewerking naar ‘the next level’. Er is uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen.

N.B. Basiskennis van Lightroom (en computers in het algemeen) is vereist. Deze masterclass is niet voor beginners.

Deze masterclass is volgeboekt