Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

Zondag zaal Passe-Partout

Hieronder vind je de lezingen die op zondag 25 maart worden gegeven in zaal Passe-Partout. Alle lezingen worden gegeven door fotografen die tot de Nederlandse of internationale top behoren en hebben een inspirerend en educatief karakter die zijn gericht op het wat jij er als fotograaf van kan leren. De lezingen duren 35 of 45 minuten.

Er is keuze uit meerdere parallelle programma’s. Op basis hiervan stel je je eigen programma samen. Er kunnen nog wijzigingen in het programma plaatsvinden.

 

9.30 NatuurFotografie in de ‘achtertuin’ – Geurt Besselink

De mooiste foto’s maak je in de ‘achtertuin’. In je eigen woonomgeving maak je de mooiste beelden. Hier weet je de plekken, je ziet het licht door de jaargetijden heen en je bent er zo, want het is dicht in de buurt. En dat maakt het allemaal erg bereikbaar.  Afhankelijk van hoe je tuin is gesitueerd, kun je er van alles aan doen om natuur naar je toe te halen. Komt Geurt Besselink ergens nieuw wonen, dan struint hij de omgeving af naar bijzondere plekken en mooie lichtomstandigheden.  En het leuke is dat hij met deze achtertuinfoto’s meer binding heeft dan met de foto’s van verweg. Hij vindt het leuk om te reizen en te verkennen maar de meest bijzondere foto’s maakt hij in de buurt. Voor deze presentatie gaan we dan ook niet ver weg. We blijven soms letterlijk in de achtertuin en nog een paar kilometer daar rondom. Het is vast niet verrassend dat het over de Veluwe gaat. Maar hij zal zich beperken tot een straal van een paar kilometer rondom zijn woonadres in Radio Kootwijk en zijn huidige adres in Meerveld (Uddel).

Benieuwd? Kom kijken en er is meer te fotograferen dan je denkt.

10.30 Inspirerend kleurloos – Henri van Vliet

Je hebt geen tijd. Je hebt geen inspiratie. Bent niet creatief genoeg. Het licht is te hard. Het weer te slecht. Je apparatuur onder de maat. Of je omgeving niet mooi genoeg.
Herken je dit? Kom dan zeker naar deze lezing van Henri. Hij zal je door zijn enthousiasme motiveren en inspireren. Deze bekende natuur- en wildlifefotograaf zal zijn kennis en ervaring met je delen. Hij zal je aan de hand van recente beelden laten zien hoe hij fotografie beleeft. Driehonderdvijfenzestig dagen per jaar. En zo elk excuus om niet onvoorwaardelijk te genieten van je hobby bij je weghalen.

11.30 Het Licht van Duizend Sterren – Nando Harmsen

De Melkweg boven Allègre en La Potence

Fotografie is schrijven met licht. Dat zou suggereren dat het fotograferen ophoudt wanneer het donker wordt. Maar niets is minder waar. In de avond en nacht is er een heel andere wereld die gefotografeerd kan worden. Natuurlijk zijn er de steden met al haar lichten. Zoek je het echte duister op, buiten de stad, dan wordt het mogelijk om een landschap onder een prachtige sterrenhemel te fotograferen, of zelfs onder de Melkweg. Zoek de sterrenbeelden op en zie de vallende sterren die elk jaar periodiek door de nachtelijke hemel schieten. Blijf je lang genoeg kijken, dan valt het op dat de sterren bewegen, langzaam maar onstuitbaar. Ik neem je mee met de eerste stappen voor het fotograferen van landschappen bij “Het Licht van Duizend Sterren” en laat zien hoe in de duisternis van de avond en nacht de sterrenbeelden, Melkweg, vallende sterren of sterrensporen gefotografeerd kan worden.

12.30 Een jaar op de Waddeneilanden – Johan van der Wielen

Sinds 10 jaar reist Johan meermalen per jaar af naar de Waddeneilanden. Zijn grote passie voor Schiermonnikoog en Ameland breidde hij langzaam uit met Terschelling en Vlieland. Ieder jaargetijde heeft zijn kenmerken en typische beelden. Van de winterse landschappen en de diep donkere nachten, via de ontluikende lente waddenflora met het warme licht naar de zomerse orchideeën prachten om vervolgens door te reizen naar het dieprode zeekraal in de herfst en de najaarsstormen op weg naar weer de kou van de winter. In deze reis neemt Johan je een jaar rond mee over ‘zijn’ Waddeneilanden en al zijn facetten, van landschap tot vogels en van bloemen tot de donkerste nachten in Nederland. Hij vertelt over hoe het is om je vast te bijten in een vast gebied en hoe zijn almaar voortgaande zoektocht steeds weer nieuwe kennis, ideeën,  creatieve invalshoeken en beelden oplevert.

14.15 Eigenwijs fotograferen – Marcel van Kammen

Er zijn tegenwoordig meer vogelfotografen dan vogelaars verzucht Marcel van Kammen: Iedereen doet het, wil het en (bijna) iedereen kan het. Zelfs in het rustige Friesland struikel je tegenwoordig in elke hoek van een weiland over een vogelfotograaf.
Vind tussen al die fotografen maar eens een manier om je te onderscheiden van de rest en vind daarnaast nog maar een rustige plek om je fotografisch uit te leven.

Waar Marcel 10 jaar geleden half Nederland door ploeterde op zoek naar vogels, komt hij de laatste jaren amper nog buiten de landsgrenzen van het mooie Friesland. Waarom het mooie van elders uit Nederland laten zien, terwijl de mooiste natuur om de hoek op het randje van verdwijnen staat en alle aandacht kan gebruiken?

Tijdens deze presentatie zal Marcel op een luchtige manier proberen wat inzicht te geven over zijn manier van fotograferen en zijn kijk op foto’s: hoe, wat en waarom fotografeer ik en hoe onderscheid hij zich van de vele duizenden fotografen in Nederland.

15.15 Ultieme vlinderfotografie – Judith Borremans

Je kent ze wel: de perfecte vlinderfoto. Je ziet ze voorbijkomen op fotowebsites en Facebook, maar hoe maak je zelf zulke  vlinderfoto’s?
Judith laat haar mooiste foto’s zien en vertelt hoe deze tot stand zijn gekomen en hoe ze zich voorbereid. Kenmerkend in de foto’s van Judith zijn de zachte pasteltinten. Dit is niet het resultaat van nabewerking, maar dit heeft vooral te maken met het tijdstip waarop ze fotografeert. Deze en meer geheimen doet Judith in dit inspirerende en praktische seminar uit de doeken. Gebruik haar tips en maak komend seizoen zelf de mooiste foto’s van vlinders en libellen.

16.15 Is het kunst of is het kitsch! – Andrea Gulickx

Dromerig en altijd in ‘beweging’ is deze fotografe uit de Betuwe. Creëren en experimenteren is het waar het bij Andrea Gulickx om gaat en ze weet hiermee steeds haar eigen grenzen te verleggen. Of dit nu in de natuur of in haar achtertuin is, dat is haar om het even. Met haar dromerige en abstracte macrobeelden nodigt ze je uit in haar wondere wereld van de macrofotografie. Vol enthousiasme zal Andrea tijdens deze lezing haar creatieve visie geven aan de hand van 365 inspirerende beelden. Denk je alles al gezien te hebben van deze fotografe dan heb je het mis. Kijk zelf: Is het kunstig of is het kitsch?

Klik hier voor het zaterdag programma in Passe-Partout
Klik hier voor het zaterdag programma in Het Theater
Klik hier voor het zondag programma in Het Theater