Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

Zaterdag zaal Passe-Partout

Hieronder vind je de lezingen die op zaterdag 24 maart worden gegeven in Passe-Partout. Alle lezingen worden gegeven door fotografen die tot de Nederlandse of internationale top behoren en hebben een inspirerend en educatief karakter die zijn gericht op het wat jij er als fotograaf van kan leren. De lezingen duren 35 of 45 minuten.

Er is keuze uit meerdere parallelle programma’s. Op basis hiervan stel je je eigen programma samen. Er kunnen nog wijzigingen in het programma plaatsvinden.

 

9.30 Voorjaarsflora: eindeloos inspirerend – Paul van Hoof

Het is de wekker voor veel natuurfotografen om uit hun winterslaap te komen. De een ontwaakt wat eerder met sneeuwklokjes, de ander slaapt uit en begint met de bosanemonen. Vrolijk en kleurrijk, de ideale start van het jaar. Stinzenflora, bosflora en orchideeën; de soorten volgen elkaar in snel tempo op en voor je het weet is het al weer zomer. Waar het registreren van de vele soorten al een uitdaging is nodigen ze je ook uit tot een creatieve benadering. Paul neemt je mee in de wereld van de voorjaarsflora en laat al zijn trucs en technieken er op los.

10.30 365 dagen landschap – Michel Lucas

Michel Lucas legt zich al 10 jaar toe op landschapsfotografie. Hij kiest voor natuurlijke landschappen, met zo min mogelijk menselijke invloeden. Om tot verdiepende beelden te komen beperkt hij zich tot twee gebieden: de Hatertse Vennen en de Hoge Venen (België). Het landschap van deze gebieden probeert hij op realistische wijze in aansprekende beelden vast te leggen. Zijn belangrijkste tools hiervoor zijn compositie en sfeer.

De mooiste momenten beleeft hij als hij op het juiste moment op de juiste plaats is, als hij nieuwe composities of creatieve invalshoeken weet te vinden voor zijn foto’s en als hij met minimale middelen (less-is-more) de essentie van een gebied weet te treffen.

Met zijn lezing wil hij een inkijkje geven in zijn benadering van landschapsfotografie en de tools die hij daarbij gebruikt. Hiermee hoopt hij mensen te inspireren aan de slag te gaan met landschapsfotografie.

11.30 Leve het non-onderwerp! – Bart Siebelink

Hoe maak je sprekende foto’s van nietszeggende dingen? Als je dat eenmaal onder de knie hebt, kun je in principe altijd en overal rake beelden schieten. Zonder afhankelijk te hoeven zijn van een spectaculair onderwerp of clichématige trucjes. Tipje van de sluier: het begint met hoe je om je heen kijkt. Doe je dat alleen met je ogen? Of laat je je ook leiden door je hart, je verstand en je fantasie? En wat hebben Sherlock Holmes en Jac. P. Thijsse ermee te maken?
Je hoort het in deze presentatie van Bart Siebelink, die je niet alleen voorbeelden zal laten zien, maar je ook geregeld zal prikkelen om actief deel te nemen. Bart staat bekend als een creatieve, eigenzinnige natuurfotograaf, wiens werk geregeld in de prijzen valt bij wedstrijden. Vorig jaar won hij in twee categorieën van de Groene Camera.

12.30 (G)één Stijl?! – Andrea Gulickx

Een eigen stijl in de fotografie? Daar is Andrea nooit naar op zoek. Ze houdt er wel van om de diepte in te gaan met een bepaald onderwerp of techniek. Het gaat haar niet om vernieuwing, maar Andrea is dol op experimenteren en op ontdekking te gaan in de macro- en landschapsfotografie. Experimenteren in de fotografie brengt vaak discussies met zich mee, maar daar laat deze gedreven fotografe zich niet door weerhouden. Ze laat het aan de kijker hoe die haar beelden beleefd. Tijdens deze lezing zal ze vol enthousiasme haar creatieve visie geven op landschapsfotografie en biedt ze een ieder de mogelijkheid om vanuit een heel ander perspectief aan de slag te gaan.

14.15 WAD! Overleven op de grens van water en land – Ruben Smit, Ruurd-Jelle van der Leij & Melchert Meijer zu Schlochtern

Sinds 2014 is Ruben Smit (nog voor hij aan de nieuwe wildernis begon) bezig zijn ultieme wens te vervullen; een grootse natuurfilm over het waddengebied. Met zijn team heeft hij exclusieve beelden kunnen maken van dit wildste natuurgebied van Nederland. Exclusief voor PiXperience laat zijn team beelden en timelapses zien uit dit project en hoe deze tot stand zijn gekomen.

15.15 Awardshow Groene Camera

Vergeet alle saaie prijsuitreikingen die je ooit hebt gezien en bezoek de awardshow van de Groene Camera. Maak het live mee, zie de winnende foto’s als eerste en geniet in volle vaart.

We hebben een heel nieuw format ontwikkeld om er voor te zorgen dat je van deze 30 minuten geen seconde spijt krijgt!

16.15 Hoe hoog leg jij de lat? – Johan van de Watering

Waar en hoe vind je de erkenning om te weten te komen of je op de goede weg bent als natuurfotograaf?
Wat zijn jouw ambities? Ga je voor het ‘wereldrecord’, ‘de publieksprijs’ of doe je het voor je familie? En wie bepaalt of je een goede foto hebt gemaakt?
Heb je soms wel eens last van die zoektocht naar erkenning of motiveert het juist?
Hoe zoek je blijvende inspiratie gedurende het hele jaar? Wat is een goede voedingsbodem om te experimenteren?
Door middel van vragen, stellingen, voorbeeldfoto’s en verhalen uit de praktijk, kun je antwoorden vinden op al deze vragen.

 

Klik hier voor het zaterdag programma in Het Theater
Klik hier voor het zondag programma in Passe-Partout
Klik hier voor het zondag programma in Het Theater