Zaterdag zaal Het Theater - PiXperience
Pixperience logo

Zaterdag zaal Het Theater

Hieronder vind je de lezingen die op zaterdag 18 maart worden gegeven in Zaal 2. Alle  lezingen worden gegeven door fotografen die tot de Nederlandse of internationale top behoren en hebben een inspirerend en educatief karakter die zijn gericht op het wat jij er als fotograaf van kan leren; wat jij kan toepassen in je eigen fotografie en hoe jij ‘the next level’ kunt bereiken. De lezingen duren 30 of 45 minuten.

09.30 What does the fox say? – Roeselien Raimond

Al jaren volgt – om niet te zeggen ‘stalkt’ Roeselien Raimond vossen. Vossenwelpjes, vossenportretten, vossen in de sneeuw, noem het en ze heeft het.
De vos is een zeer populair fotografieonderwerp en het internet wordt de laatste jaren overstelpt met foto’s van dit prachtige dier. Toch lukt het Roeselien om zich, te midden van al dit vossengeweld, te onderscheiden van de grote massa. Haar vossenfoto’s zijn inmiddels wereldwijd bekend en alom gewaardeerd. Hoe doe je dat, nét die anders-dan al-die-andere beelden maken? Hoe steek je met je hoofd boven dat enorme fotomaaiveld uit? Hoe breek je uit de natuurfotografenkudde? Roeselien deelt haar visie en geeft tips om dat volgende stapje te maken…

10:00 PAUZE

10.15 Een kwestie van verbeelding – Ronald Hofmeester

mijn camera toont, soms onbedoeld
wat mijn ogen niet zien
maar mijn hart wel zo voelt

Hart, ogen, camera – voelen, “zien”, verbeelden … De magie én de poëzie van natuurfotografie.

Natuurbeleving is voor veel natuurfotografen een belangrijke reden om op pad te gaan. Heerlijk naar buiten op zoek naar dat ontspannen, heerlijke gevoel, op zoek naar dat ene geweldige, fotogenieke moment. Maar hoe zorg je dat je op het juiste moment op de juiste plek bent, met het juiste licht? En wat wil je tot uitdrukking brengen met je foto’s en hoe doe je dat?

Het is een kwestie van verbeelding!

In deze presentatie neemt Ronald je mee op ontdekkingstocht. Hij gaat op zoek naar essentie, drijfveren en invalshoeken. Hij toont hoe o.a. lichtval, intuïtief kadreren en aspecten als belichtingscompensatie, onscherpte (boke, beweging) en meervoudige belichting je kunnen helpen bij het verbeelden van jouw beleving.

11:00 PAUZE

11.30 Uit het hart – Het verhaal in de fotografie – David Peskens

In 2014 won David Peskens de Marius van der Sandt beurs, een programma van een jaar waarin jonge, talentvolle natuurfotografen werken aan een fotoverhaal voor National Geographic Magazine. Deze ervaring heeft bij hem een proces in gang gezet, waarbij hij zich veel bewuster is gaan worden van zijn manier van fotograferen. In de lezing “Uit het hart“, die niet begrensd zal zijn tot natuurfotografie alleen, neemt David het publiek mee in zijn ontwikkelingsproces en zal de nadruk liggen op de vraag hoe je van een enkel beeld naar een samenhangende serie gaat.

12:00 PAUZE

12.15 Fotobewerking in Lightroom – Piet van den Eynde

Piet Van den Eynde is dé Nederlandstalige autoriteit inzake Lightroom. Hij is Adobe Lightroom Certified Expert en auteur van het boek Lightroom 6/CC Ontmaskerd. Tijdens deze praktijksessie zal Piet aan de hand van ingezonden foto’s je kennis laten maken met de krachtige mogelijkheden van Lightroom. Aan bod komen ondermeer lens- en perspectiefcorrecties, camera-kalibratie, de optimale ontwikkel-volgorde, lokale aanpassingen, de nieuwe filterpenselen. Verder zal Piet je ook tonen hoe je tijd kan winnen door het maken en gebruiken van ontwikkelvoorinstellingen.

Als je wilt dat één van jouw foto’s door Piet besproken wordt, stuur dan een RAW bestand via wetransfer naar pixperience@natuurfotografie.nl.

13:00 PAUZE

14.00 Bevroren Vleermuizen – Rollin Verlinde

Rollin Verlinde vertelt over zijn langst durende passie: het fotograferen van vleermuizen. Hij gaat sinds midden jaren ’80 in heel Europa op zoek naar de in grotten en forten overwinterende diertjes. Daar probeert hij onderkoelde schoonheid te vangen van de met bijna bevroren dauw bedekte snuitjes.
Daarnaast vertelt hij ook over de totaal andere kant van dit verhaal: het bevriezen van supersnelle actie, het op de sensor vangen van voorbijrazende vleermuizen door middel van infrarood-detectiesystemen, een flinke hoop flitsers en nog een stapel ander materiaal. Daarbij blijken hulp van onderzoekers, gouden tips van vrienden, door zijn vader gemaakte electronica en een collega die op dezelfde golflengte zit onmisbaar.

14.45 PAUZE

15.00 Colors of Light – Ron ter Burg

Fotograferen betekent letterlijk: schrijven met licht.
Om mooi te kunnen schrijven heb je dus mooi licht nodig.

In de zoektocht naar de juiste belichting en compositie wordt er vaak te weinig aandacht besteed aan het al aanwezige omgevingslicht. De juiste lichtomstandigheden kunnen van een alledaags plaatje en echte “wow” foto maken. Laat dus het licht het moment van je opname bepalen!

Tijdens deze lezing gaat Ron dieper in op het belang en gebruik van het licht in de landschapsfotografie. Hij legt uit hoe je een landschapsfoto met een uitgebalanceerde belichting maakt. Hoe maak je op locatie gebruik van de juiste kleur van het licht om de sfeer in je foto te bepalen? Hoe kies je het juiste moment om vervolgens thuis te komen met de foto waar je altijd van hebt gedroomd? Tijdens PiXperience NXT LVL legt Ron het uit.

15.45 PAUZE

16.15 Professioneel natuurfotograaf, een droombaan? – Bob Luijks

Geen moment hoeven missen, altijd onder alle geweldige omstandigheden in het veld: natuurfotograaf is een droombaan. Of toch niet helemaal? De Limburgse natuurfotograaf Bob Luijks houdt zich na een lange voorbereiding reeds 1,5 jaar bezig als fulltime natuurfotograaf. Vol energie stort hij zich op allerlei plannen en stroomt over van de ideeën voor de toekomst. Maar wat komt er allemaal kijken bij het leven als professional? Hoe word je dat, of hoe haal je meer uit je hobby. Bob deelt zijn persoonlijke ervaringen in dit unieke seminar. Je kijkt mee over de schouder van Bob en krijgt allerlei praktische handvatten waar je zelf mee aan de slag kan.

Dit programma is nog onder voorbehoud. Mogelijk vinden er nog kleine verschuivingen plaats.

Klik hier om naar de lezingen in zaal 1 op zondag te gaan.

Klik hier om terug te gaan naar de lezingen in Zaal 1 op zaterdag.

Klik hier om een ticket voor PiXperience NXT LVL te boeken.


Maak het mee en boek nu je ticket!

MoGEN WE JE BLIJVEN INSPIREREN?

Vul je gegevens in en we sturen je interessante update en nieuwtjes over PiXperience events