Zaterdag Zaal Passe-Partout - PiXperience
Pixperience logo

Zaterdag Zaal Passe-Partout

Hieronder vind je de lezingen die op zaterdag 18 maart worden gegeven in Zaal 1. Alle lezingen worden gegeven door fotografen die tot de Nederlandse of internationale top behoren en hebben een inspirerend en educatief karakter die zijn gericht op het wat jij er als fotograaf van kan leren; wat jij kan toepassen in je eigen fotografie en hoe jij ‘the next level’ kunt bereiken. 

09.30 Spannende macrofotografie – de registratie voorbij – Johannes Klapwijk

Macrofotografie draait bij veel mensen om het laten zien van de kleine details. Een terechte en logische keuze, zo laat je een spectaculaire wereld vol details zien waar je normaal gesproken aan voorbij loopt. Scherpe registraties lijken vanwege de technische uitdagingen vaak het einddoel. Maar er is meer dan technisch goede foto’s. Een écht goede foto heeft altijd iets extra’s en de uitdaging van een fotograaf is te schrijven met licht. Kleur, sfeer en achtergrond zijn cruciaal om macrofoto’s grafisch aantrekkelijk te maken voor een groter publiek. In deze lezing neemt Johannes Klapwijk je mee in een benadering van macrofotografie waarin creativiteit, sfeer en licht de foto’s naar een hoger plan tillen: kortom macrofotografie NeXT LeVeL!

10:15 PAUZE

10.30 Verder gaan door terug te gaan – Bas Meelker

Jezelf blijven ontwikkelen als fotograaf is niet alleen leuk, het is ook gemakkelijker dan je vaak denkt. Grote ontwikkelingen zitten vaak in kleine dingen. Kleine dingen die weer voor nieuwe ideeën en uitdagingen zorgen. Je eigen fotografie op een hoger plan brengen betekent lang niet altijd dat je zaken radicaal anders moet doen. In deze lezing laat de bekende landschapsfotograaf Bas Meelker je zien dat dezelfde dingen op dezelfde locatie doen, heel leerzaam kan zijn en voor nieuwe inzichten kan zorgen. Maar we gaan verder. Want hoe blijf je jezelf ontwikkelen en je publiek verrassen zonder afbreuk te doen aan je eigen stijl? Hoe ver ga je? Hoe zorg je dat je een duidelijke evolutie doormaakt als fotograaf en toch jezelf blijft? Een lezing die verder gaat dan het maken van een mooie foto, vol boeiende tips en tricks en veel stof tot nadenken.

11:15 PAUZE

11.45 Visie verbeeld – Bart Heirweg

Je wilt graag een sterkere eigen visie of stijl ontwikkelen? Tijdens deze presentatie leer je een betere fotografische blik vormen. Aan de hand van praktische tips en tricks, ontdek je waarom bepaalde beelden werken en andere niet. Een aantal open vragen dagen je uit om even stil te staan bij je eigen fotografische drijfveren.

Een presentatie waarin zowel verschillende onderwerpen als locaties aan bod komen. Je komt niet alleen te weten hoe bepaalde beelden tot stand zijn gekomen maar ook hoe die onderwerpen op verschillende manieren benaderd kunnen worden. Visie verbeeld: een unieke reis doorheen het creatieve denkproces van de fotograaf. Klaar om jouw beelden naar het volgende niveau te brengen?

12:30 BOEKPRESENTATIE

12.45 PAUZE

13.45 ‘The right moment’ – Leon Baas

Je kunt zeggen wat je wilt, maar de foto’s van Leon Baas vallen op! Niet alleen omdat hij bij vrijwel al zijn foto’s extra lichtbronnen gebruikt, maar vooral omdat je zijn manier van macrofotografie als actie-macrofotografie kunt typeren. Je ziet insecten in actie, ze vertonen gedrag dat nog nooit eerder is gefotografeerd.
Als Leon fotografeert heeft hij een plan in zijn hoofd, hij wíl en zál de foto maken zoals deze in zijn hoofd al bestaat.
In deze lezing zal Leon zijn werkwijze toelichten: wat is zijn visie, hoe gaat hij te werk, hoe maakt hij gebruik van licht en wat is het proces naar het eindresultaat.

Een foto moet een verhaal vertellen zo zegt Leon. Hoe je een verhaal vertelt met een foto kan je op verschillende manieren aanpakken. Wanneer kies je voor een donkere dramatische sfeer of wanneer kies je voor sprankelende frisse kleuren. Allemaal zaken die tijdens deze lezing uitgebreid aan bod zullen komen.

Deze lezing staat helemaal in het teken van leuke tips om zelf makkelijk aan de slag te kunnen gaan.

14:30 PAUZE

14.45 Tot het gaatje en verder – Marco de Paauw

​De passie voor het perfecte beeld en de visie om foto’s te maken dat nog niet eerder is gemaakt, drijft fotograaf Marco de Paauw tot uiterste. In deze lezing neemt Marco je mee in zijn werkwijze en laat hij zien hoe hij tot het gaatje gaat om ‘The Next LeVeL’ te bereiken. Waar de meesten telelenzen gebruiken om vogels en wildlife te fotograferen, kiest Marco liever voor een groothoek objectief. Waar anderen thuis blijven omdat geen hond naar buiten wil, is Marco op een plek waarvan hij al lang van te voren had bedacht het onder die omstandigheden te fotograferen. Als Marco iets in z’n hoofd heeft, dan zal het gebeuren! Niets is hem te gek. Na 45 minuten wil je maar één ding: zelf aan de slag om ‘the NXT LVL’ te behalen.

15.30 PAUZE

16.00 De kunst van het kijken – Theo Bosboom

Je maakt al een tijdlang met veel plezier natuur of landschapsfoto’s. Je weet hoe je camera werkt en hoe je een goede compositie maakt. Je bent best tevreden over sommige foto’s en je krijgt er regelmatig complimenten voor. Maar toch … Je hebt het gevoel dat het nog beter kan, dat het spannender moet en meer onderscheidend. Je wilt graag een volgende stap zetten in je ontwikkeling, maar hoe?
Tijdens de presentatie De kunst van het kijken laat Theo Bosboom aan de hand van veel tips en trucs zien hoe je tot betere en meer onderscheidende natuur- en landschapsfoto’s kunt komen. De nadruk ligt daarbij op het ontwikkelen van je fotografisch oog. Als je goed fotografisch kunt kijken en als fotograaf creatief kunt denken, heb je immers een veel grotere kans om bijzondere beelden te maken. En dat is prettig als je méér wilt met je fotografie.

Dit programma is nog onder voorbehoud. Mogelijk vinden er nog kleine verschuivingen plaats.

Klik hier om een ticket voor PiXperience NXT LVL te boeken.
Klik hier voor de lezingen in Zaal 2.


Maak het mee en boek nu je ticket!

MoGEN WE JE BLIJVEN INSPIREREN?

Vul je gegevens in en we sturen je interessante update en nieuwtjes over PiXperience events