Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

Inspirerende lezingen

Het lezingen- en presentatieprogramma vindt plaats in de grote zaal met maar liefst negen schermen. In deze zaal is ruimte voor 300 personen. Alle lezingen en presentaties worden gegeven door fotografen die tot de Nederlandse of internationale top behoren. Centraal in dit programma staat het overbrengen van inspiratie en het worden ondergedompeld in de schoonheid van creatieve natuurfotografie, waarbij ‘hands-on’ praktische toepassingen niet worden geschuwd. Elke lezing duurt 45 minuten.

10.00 Creatief: trucje of stijl – Johan van de Watering

In zijn lezing neemt Johan van de Watering je mee op zijn zoektocht hoe hij een bepaald gevoel in een foto kan leggen en op welke wijze creativiteit en creatieve technieken hem daarin kunnen helpen. Aan de hand van voorbeelden zal hij laten zien hoe het proces verloopt van zijn eerste foto tot het uiteindelijke eindresultaat.

Hij hoopt aan het einde van de lezing te kunnen laten zien of creativiteit een door hem gebruikt trucje is of een onderdeel van zijn stijl van fotograferen.

11.00 Creatieve meervoudige belichting – Loulou Beavers

Loulou Beavers - 3Een softe focus, een uitstralende gloed, dromerige beelden, impressionistisch of totale abstractie zijn o.a. de effecten die mogelijk zijn door meervoudige belichting het (samenvoegen van meerdere foto’s) , een toepassing in fotografie die steeds meer aan populariteit wint. Er zijn vele creatieve mogelijkheden, de enige technische voorwaarden zijn een camera en een objectief. Of software.

12.00 A Creative Journey – Andrea Gulickx

Als professioneel fotografe heeft Andrea Gulickx al heel wat clicks op haar toestel staan. Naast lezingen en workshops op het gebied van macrofotografie is zij inmiddels ook bekend door haar specialisme: de Lensbaby. Door haar jarenlange ervaring als grafisch ontwerpster in de modewereld heeft ze een sterk gevoel voor kleur, vormen en lijnenspel ontwikkeld. Creativiteit stroomt al van kinds af aan door haar bloed. Deze creativiteit geeft ook onrust, door het telkens verleggen van grenzen en het altijd op zoek zijn naar onbekende dimensies. Na jaren in de macrofotografie te hebben geïnvesteerd, is ze voor haarzelf een nieuwe experimentele weg ingeslagen. In deze lezing vertelt ze over haar werk en haar creatieve zoektocht naar het nog onbekende.

13:00 PAUZE

14.00 Onbevangen fotograferen – Heike Odermatt

Heike Odermatt_Jan van GentWat is onbevangenheid in de natuurfotografie en hoe kun je dat bereiken? Heike Odermatt neemt je mee op haar reis door de natuur en laat je zien hoe zij haar motieven vindt en creatief omzet. Zij laat zich veelal verrassen door wat zij in de natuur tegen komt. Door onbevangen te kijken en zich te laten inspireren door de natuur zelf ontstaan er vaak bijzondere en creatieve beelden. Creatieve natuurfotografie is voor haar een mengsel uit verwondering over de natuur en haar eigen fantasie samengebracht in een beeld. De techniek is niet zo belangrijk dan een goed oog. Een foto die een verhaal verteld en emoties oproept zal de kijker eerder boeien dan een technisch perfecte foto zonder inhoud. Laat je inspireren en verrassen door Heike Odermatt!

15.00 Verbeelding, verstilling, verwondering – Jan van der Greef

Creativiteit kent vele facetten. Jan van der Greef schijnt een licht hierop en bespreekt belemmerende en inspirerende elementen bij de ontwikkeling van het creatieve proces.

Creatie is het leven zelf, in de flow van de natuur. De fotografische werkelijkheid kan daarbij verlaten worden en Verbeelding kan zo allerlei dimensies aannemen, van de fotografische werkelijkheid (figuratief) tot abstract (vervreemding) . De essentie van de beleving uitgedrukt in emotie ontstaat uit innerlijke Verstilling. De binnenwereld versmelt dan met de buitenwereld en resulteert in het nieuwe : de Verwondering.

16.00 Fotografie met lange sluitertijden: 90% kijken, 10% techniek – Wilco Dragt

Steeds vaker zie je landschapsfoto’s die zijn gemaakt met extreem lange sluitertijden. Foto’s met een belichtingstijd van meerdere minuten zijn dan eerder regel dan uitzondering. Geen wolken maar vegen in de lucht, en water dat er uit ziet alsof het mist is. Statische onderwerpen, zoals golfbrekers of een bouwwerk, benadrukken juist de beweging. Foto’s die geen registratie van de werkelijkheid meer zijn, maar eerder een interpretatie er van.
Goede lange sluitertijden foto’s laten zien dat het véél meer is dan een technisch kunstje – de techniek is slechts een hulpmiddel. Je ziet hier een andere fotografische benadering, met een eigen creatieve visie.
In een praktische lezing neemt de in lange sluitertijd gespecialiseerde fotograaf Wilco Dragt u mee in zijn visie, benadering en werkwijze; met uitstapjes naar het werk van andere fotografen. Techniek komt aan de orde, maar de nadruk zal vooral op de visuele insteek liggen.

Klik hier om een ticket te boeken.
Klik hier voor de beschrijving van het seminar programma.
Klik hier voor het overzicht van de fotolezingen.