Programma Grip op Creativiteit - PiXperience

Programma Grip op Creativiteit

DATUM: 5 OKTOBER 2019

SPREKER: BART SIEBELINK

LOCATIE : MUSEON DEN HAAG

BOEK DIRECT JE TICKET


 

Hoe ontwikkel je een idee? Hoe kom je tot de kern? Hoe maak je een beeld interessant en wanneer weet je dat het goed is?

Daarover gaat deze exclusieve masterclass van Bart Siebelink die eindigt met de lancering van zijn nieuwe boek Grip op Creativiteit. Bart maakt je deelgenoot van zijn speciale manier van kijken en denken. De gewoonste onderwerpen krijgen daardoor opeens een nieuwe betekenis. Fotograferen zal daarna nooit meer hetzelfde zijn.

 

Programma

12.30 uur zaal open

13.00 – 13.30 uur start masterclass met inleidende presentatie van Bart Siebelink

Hoe krijg je grip op creativiteit? Elke fotograaf die op zoek is naar een eigen stijl, snapt inmiddels dat daar meer bij komt kijken dan het vol knallen van je geheugenkaart of het na-apen van voorbeelden. Een populair advies dat je steeds vaker hoort luidt: trek je niets aan van wat anderen vinden, maar doe vooral “je eigen ding”. Maar hoe je dat vervolgens aanpakt, daar hoor je vrijwel nooit iets over. Deze masterclass brengt daar verandering in door je op een speelse manier te laten kennismaken met de belangrijkste onderdelen van een creatief proces.

13.15 – 13.45 uur eerste oefening: Hoe weet je of iets goed is?

Ken je dat? Van die beoordelingen die niet verder gaan dan ‘mooi’ of ‘niet mooi’. Eigenlijk zegt dat meer over degene die beoordeelt dan over de foto. Dat kan heel frustrerend zijn, want als fotograaf word je er niet wijzer van. Daarom leer je bij deze oefening nieuwe invalshoeken om foto’s te analyseren en te beoordelen. En het leuke is: je past het direct toe op je eigen werk.

13.45 – 14.30 uur tweede oefening: Hoe ontwikkel je een idee?

Vroeg of laat loopt elke fotograaf er een keer tegenaan: je zit hopeloos vast en je hebt geen idee hoe het verder moet. Het is alsof je alles al gezien en gedaan hebt en jij er niets meer aan hebt toe te voegen. Voor je het weet, verlies je jouw plezier in fotografie. Daarom leer je bij deze oefening een techniek waarbij je nieuwe ideeën kan laten ontstaan die je nooit van tevoren had kunnen bedenken. En opnieuw geldt: je past het direct toe op je eigen werk.

14.30 uur pauze

14.50 – 15.15 presentatie van Bart Siebelink over gebruik van beeldtaal

Wat is toch het geheim van verrassende foto’s? Van die beelden waarop je vertrouwde onderwerpen ziet, maar dan met een hoge wow-factor waarbij jij je afvraagt: ‘waarom heb ik dat nooit zo gezien’. Heel vaak heeft dat te maken met beeldtaal.  Ben je daarmee bekend? En zo ja, gebruik je dat in jouw eigen fotografie? Daarover doen we een boekje open.

15.00 – 15:30 uur derde oefening: de Metaforenjacht

Luisteren en lezen is één ding, maar niets gaat boven zelf doen. Zeker als je wil dat het beklijft. Daarom gaan we naar buiten, maar deze keer niet om ‘mooie’ foto’s te maken, maar om nieuwe invalshoeken toe te passen, waarbij je bewust gebruik maakt van beeldtaal. Je hoeft geen apparatuur mee te sjouwen, de camera van je smartphone is voldoende. De ideeën zijn nu even belangrijker dan de beelden. We sluiten af met een dynamische en speelse nabespreking.

15.30 – 16.00 uur nabespreking en afronding van de masterclass

16.00 – 16.30 uur pauze

16.30 – 17.15 uur boekpresentatie Grip op Creativiteit van Bart Siebelink

17.15 – 18.00 uur borrel

 

 

BOEK DIRECT JE TICKET

MoGEN WE JE BLIJVEN INSPIREREN?

Vul je gegevens in en we sturen je interessante update en nieuwtjes over PiXperience events