Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

Programma
vrijdag 30 september 2022

Het vrijdagprogramma van de PiXperience 2022 ‘Goed gezien’ staat in het teken van de landschapsfotografie. Verschillende gerenommeerde natuurfotografen vertellen je op deze dag over diverse essentiële aspecten van de landschapsfotografie. Tijdens deze inspirerende presentaties kun je niet alleen genieten van de vele prachtige natuurfoto’s maar de lezingen zijn ook praktisch en leerzaam. 

Op deze dag vindt ook de lancering plaats van het nieuwe Handboek Landschapsfotografie waaraan enkele van de sprekers hebben meegewerkt.

Het programma begint deze dag om 9:30u en wordt om 17:30u afgesloten.

Charly van den Braak

Het gebruik van licht bij landschapsfotografie

We gaan allemaal het liefst fotograferen tijdens de mooiste weersomstandigheden. Zacht en warm licht met een vleugje nevel wellicht en we zijn in ons element. Maar wat als de omstandigheden nou anders zijn?

Licht speelt een hele belangrijke rol in het eindresultaat van een foto.
Bij landschapsfotograaf Charly van den Braak staat licht altijd centraal in haar foto’s, maar dat betekent niet dat ze altijd zonnestralen verwacht. Ze vertelt je tijdens deze presentatie alles over de verschillende soorten licht en geeft je daarbij tips wat je kan
fotograferen als het weer minder magisch lijkt. Welke lens past bij welk licht en hoe voorkom je een teleurstelling op de dag dat je gaat fotograferen.

Aan het einde van de presentatie krijg je een mooie uitdaging mee naar huis.

Ron ter Burg

Vlak, vlakker, vlakst

Daar sta je dan, op een avond voor een typisch Nederlands vlak en wijds landschap. Het licht wordt mooi en de sfeer is prachtig. Je voelt je heerlijk en geniet van het moment. Je wilt dit moment vastleggen. Maar hoe breng je een vlak landschap interessant in beeld? Hoe breng je jouw gevoel van dit moment over in je foto zonder dat de foto vlak wordt? Hoe gebruik je het mooie licht om jouw foto te laten spreken?

Tijdens zijn presentatie op PiXperience zal natuurfotograaf Ron ter Burg antwoord geven op deze vragen en nog veel meer. Tijdens een boeiende lezing, ondersteund met geweldige foto’s, laat hij je zien dat je echt niet naar de ander kant van de wereld hoeft te reizen om prachtige landschappen te fotograferen.

 

Albert Dros

Meer dan landschapsfotografie

Meer informatie volgt.

Bart Heirweg

De kunst van het kaderen

Bij landschapsfotografie denk je al snel aan een groothoeklens. Maar is dat ook altijd de beste keuze? Tijdens zijn presentatie laat de Belgische grootmeester Bart Heirweg je zien dat landschapsfotografie uit meer bestaat dan alleen vergezichten.

Waarom zou je jezelf beperken tot één lens? Durf te experimenteren en zoom in op je omgeving om tot verassende en originele resultaten te komen.

Tijdens zijn presentatie leert Bart je hoe je door goed te kaderen precies laat zien wat de kern van het landschap is. Hierbij zijn focus, compositie en balans de sleutels om tot de essentie van het beeld te komen.

Marijn Heuts en Bob Luijks

Werkelijk goed gezien?

Dat veld met klaprozen. Die fraaie zonsondergang waarbij de zon als een oranje bol steeds verder naar de horizon zakt. Die magische zonsopkomst waarbij dezelfde zon het landschap in vuur en vlam zet.

Uitstapje geslaagd. Of… Hoe kijken wij als fotografen eigenlijk naar het landschap? Zien we wel alles? Ons oog en ons brein houden je vaker voor de gek dan je denkt. Het gevolg: het missen van heel veel potentie.

Bob Luijks en Marijn Heuts, beide al vijftien jaar actief in de landschapsfotografie, weten hier doorheen te prikken. Goed zien is hen op het lijf geschreven. Ze vertellen jou graag hun geheimen, of beter: de geheimen van het zien. Zodra je die kent, ben je in staat landschappen anders te bekijken en daarmee te fotograferen.

Danny Laps

Voorbij het landschap

Het landschap is zoals het is. Of niet? Kun je als landschapsfotograaf voorbij het landschap gaan en dit overstijgen? Er meer van maken dan je met het blote oog kan zien?

Tijdens deze lezing laat natuurfotograaf Danny Laps je zien hoe je op een creatieve manier om kan gaan met landschapsfotografie en meer kan laten zien dan enkel en alleen de werkelijkheid. Zijn presentatie tijdens de PiXperience is een verhaal over high key, low key en panning, een draai aan je lens geven of eens rondzwieren met je camera … tot een onscherpe foto die ook onscherp moest zijn. Hij toont je voorbeelden en technieken, zet je aan tot kijken, hij inspireert je een stap verder te gaan, om uiteindelijk te zien wat je allemaal met een alledaags landschap kunt doen.

Wil je echt verdieping in je landschapsfotografie, dan is dit een presentatie die je absoluut niet mag missen.

Chalana Smissaert

Landschapsfotografie: Van visualisatie naar resultaat

Vraag jij jezelf ook vaak af hoe landschapsfotografen tot hun geweldige beelden komen? Vaak met het mooiste licht, de beste weercondities en een top compositie?

Het realiseren van een top foto begint vaak met een visualisatie. Het denken in beeld. Het ‘zien’ van een foto, voordat je überhaupt de foto hebt gemaakt. Het is een krachtige techniek om meer succes te hebben voor je portfolio. Ook kan het je helpen als je een fotodipje hebt. Voorkom dat je inspiratieloos en onzeker raakt over jezelf.

Tijdens deze presentatie neemt Chalana je mee in haar denkwijze en workflow. Ze gaat je helpen om gedachtes te vertalen naar een beeld. We gaan ons brein aan het werk zetten zodat jij aan het einde van de presentatie nieuwe inspiratie hebt!

Handboek Landschaps- fotografie

Lancering Handboek Landschapsfotografie

Tijdens het vrijdagprogramma vindt de lancering plaats van het Handboek Landschapsfotografie. Dit is het nieuwe standaardwerk dat elke landschapsfotograaf in zijn boekenkast moet hebben staan.

Tijdens de Pixperience zal er een forumdiscussie plaatsvinden over landschapsfotografie, samen met enkele van de auteurs van dit nieuwe handboek.

Wil je alvast meer weten over het Handboek landschapsfotografie? Klik dan hier.