Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

Programma Springtime Academy – Vogelfotografie

Programma PiXperience Springtime vogelfotografie

Voor het eerst in 15 edities van PiXperience is er een compleet programma over vogelfotografie! Ervaren cracks delen hun kennis en ervaring in zeven heel uiteenlopende presentaties die voornamelijk praktisch zijn ingestoken. Fotografeer je graag vogels en zoek je verdieping en uitdaging, dan is dit programma een must. Je kunt een apart ticket voor dit programma kopen of een ticket voor alle programma’s samen.

Roelof Molenaar

Projectmatig werken

Wat hebben alle ‘grote’ fotografen gemeen? Hun foto’s komen niet zomaar uit de lucht vallen, maar zijn het resultaat van een gedegen voorbereiding.  Wil je niet afhankelijk zijn van toevalstreffers, ga dan eens projectmatig aan de slag!

Dit is ook de manier waarop de foto’s van Roelof Molenaar tot stand komen. Hij bijt zich vast  in een onderwerp en zoekt naar manieren om het uit te diepen. Zo blijft hij zichzelf uitdagen en houdt hij plezier in deze tak van fotografie.

In deze presentatie toont Roelof verschillende projecten, waaronder Velduilen, voorjaarssoorten en zijn eigen boshut.

Hans Overduin

Vogelfotografie met een verhaal

Veel vogelfotografen hebben een voorkeur om hun onderwerp ‘luid en duidelijk’ in beeld te brengen. Het is prachtig als je de details van alle veertjes kunt zien, maar er is méér. In deze presentatie laat Hans Overduin zien hoe foto veel spannender kan worden door een verhaal te vertellen met je foto.

Bijvoorbeeld door gedrag, leefomgeving of relatie met de mens op te nemen in je beeld. Je foto krijgt dan nét dat beetje meer. Aan de hand van talloze voorbeelden vertelt Hans waar je hierbij op moet letten: voor, tijdens én na het fotograferen.

Hans Overduin is het liefst buiten, hij fotografeert al zijn leven lang en vindt het leuk zijn enthousiasme voor vogels en fotografie met jou te delen.

Hanneke Dallmeijer

Groeten van Griend

Wanneer je van Harlingen naar Terschelling of Vlieland vaart, zie je aan de rechterkant het eilandje Griend liggen. Vanaf de boot is het niet meer dan een lage begroeide zandplaat, maar schijn bedriegt….Griend is van groot belang voor broedvogels en als rustplaats voor steltlopers tijdens hoogwater. 

Griend is vanwege dit belang niet toegankelijk voor mensen, er komen uitsluitend vogelwachters en  onderzoekers. Hanneke is er – samen met haar man –  zeven jaar lang vogelwachter geweest en heeft dit met haar camera vastgelegd. In deze boeiende presentatie geeft ze een uniek inkijkje en krijg je alsnog toegang tot deze parel van de Waddenzee.

Arie van den Hout

Expressie van binnenuit

Hoe verhef je je vogelfotografie tot een kunstvorm?  Hoe raak je mensen nog meer met je beeld? 

In een inspirerende sessie boort Arie nieuwe bronnen bij je aan om nóg persoonlijker, krachtiger en onderscheidender beelden te maken. Maak niet de foto’s die iedereen maakt, maar ontdek dat jij foto’s kunt maken, die niemand anders kan maken.

Hierin schuwt Arie niet om je vaste gewoontes onder de loep te nemen en biedt hij een frisse en wellicht confronterende nieuwe kijk die verborgen potentieel bij je blootlegt. Inspiratie, top tips en aanstekelijk enthousiasme gegarandeerd!

 

Chris van Rijswijk

Variëren met licht

Niet die nieuwste spiegelloze camera, noch een ‘in body’-beeldstabilisatie of de nieuwste ruisonderdrukkingsoftware, maar LICHT is de belangrijkste succesfactor voor een geslaagde foto.

Een mooi zonnetje door een lichte sluierbewolking staat als ideaal in de boeken, maar kan het ook anders? Wat dacht je van tegenlicht of een oranje ochtendzonnetje?

En herken jij die afwijkende lichtsituaties? Fotograferen is in de eerste plaats het ‘lezen’ van de lichtomstandigheden.

En juist omdat de hedendaagse fotoapparatuur is uitgerust met perfecte stabilisatiemogelijkheden, hoge ISO’s en briljante ruisonderdrukking kan er zelfs worden gefotografeerd als de zon nog niet op is. Hoe dan?

Na deze sessie kijk je op een andere manier naar het licht…  

 

Renate van den Boom

Vier manieren om vogels te fotograferen

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg… 

Ben je toe aan een nieuwe impuls of wil je beginnen met vogelfotografie? Dan is deze presentatie van Renate een aanrader! Ze vertelt je alles over de basics van een geslaagde vogelfoto: waar moet je allemaal op letten.

Vervolgens deelt ze haar kennis over hoe je vogels in actie fotografeert, vliegende vogels vangt met je camera én hoe je meer creatieve foto’s kunt maken.

Laat het voorjaar maar komen!

David Pattyn

Intieme foto's vanuit de drijfhut

Watervogels zijn ‘by far’ het favoriete onderwerp van David Pattyn. Twintig jaar geleden bouwde hij zijn eigen drijfhut maken in de hoop zó de leefwereld van watervogels beter weer te kunnen geven. Intussen is David 9 drijfhutten verder, en is zijn passie voor deze manier van fotografie alleen maar toegenomen. Nog steeds ontdekt hij nieuwe invalshoeken en maakt hij andere foto’s. Tijdens deze lezing geeft David een inkijkje in zijn manier van werken en wat voor resultaten dat oplevert. Inclusief praktische tips als je zelf wilt beginnen met deze manier van vogels fotograferen.