Pixperience logo

Seminars

De seminars vinden plaats in de kleine zaal waar ruimte is voor 120 personen. Elk seminar heeft primair een praktische benadering met betrekking tot een concreet macrofotografie thema. Met deze seminars beogen we natuurfotografen verdiepende praktische informatie aan te reiken zonder enige terughoudendheid.
Elk seminar duurt 45 minuten en wordt gegeven door fotografen die stuk voor stuk een schat aan praktijkervaring hebben en gewend zijn om dit in workshops en seminars over te dragen.

10:00 en 16:00 uur Bart Stornebrink – Wie het kleine niet eert….

Bart_Stornebrink_Buiten-Beeld_PiXperienceDe mens in geneigd om vooral naar grote zichtbare dingen te kijken. De macrofotograaf gaat op de knietjes of plat op de buik
om op zoek te gaan naar de meer ‘onzichtbare’ wereld. Maar als je op stap gaat, ben je dan goed voorbereid? Hoe vind je je onderwerpen, ken je ter plekke de situatie, de mogelijkheden en het licht? Besteed je tijdens het fotograferen voldoende aandacht aan de techniek, maak je wel je diafragma-trappetjes, zie je geen storende details over het hoofd en hoe kun je de situatie verantwoord naar je hand zetten?
Zowel in het onderwerp, je voorbereiding, als in techniek en uitvoering draait het om details. Alles moet kloppen om de perfecte foto te maken.
Want wie het kleine niet eert….

10:00 Jaap Schelvis – Demonstratieworkshop Canon MP-e 65 F2.8 1-5x

OLYMPUS DIGITAL CAMERADit bijzondere objectief gaat verder waar andere macrolenzen stoppen, namelijk bij een 1:1 afbeeldingsmaatstaf. In plaats van gehannes met omkeeradapters, tussenringen of een balg draai je gewoon de vergroting omhoog tot 5 keer. Maar is het wel zo simpel? Tijdens dit seminar komen de beperkingen, maar natuurlijk ook de bijzondere mogelijkheden van deze lens uitgebreid aan bod. Dit gebeurt aan de hand van voorbeeldfoto’s en een live view demonstratie via de beamer waarbij ook hulpmiddelen als een ringflitser en een macroslede worden gedemonstreerd.

11:00 en 15:00 uur Arjen Drost – Vlinder en libellenfotografie

Libel_Arjen_Drost_Buiten-Beeld_PIXperience_57951Vlinders en libellen hebben door hun verschijningsvorm een grote aantrekkingskracht op natuurfotografen. Onderscheidende foto’s maken vraagt kennis, doorzettingsvermogen en niet bang zijn om vroeg op te staan. Arjen geeft in dit seminar de geheimen prijs om geslaagde foto’s te maken van deze aansprekende groep insecten. Arjen is docent biologie en is in staat om honderden tieners te boeien met zijn lessen. Als hij tijdens Macro PiXperience over zijn passie spreekt, is hij helemáál in zijn element!

11:00 Johannes Klapwijk – Van heel dichtbij tot ver af. Een zoektocht naar variatie en sfeer binnen macrofotografie.

Johannes_klapwijk_macropixperience(Extreme) close-ups kunnen ongelofelijk mooi zijn, maar deze manier van fotografie biedt weinig ruimte om te spelen met compositie en sfeer. Naarmate je verder achteruit stapt krijg je creatieve mogelijkheden en gaat niet alleen het onderwerp, maar ook het beeld echt spreken. Johannes laat in dit seminar zien hoe hij hier tijdens het fotografen van een onderwerp mee bezig is en toont dit aan de hand van een serie prachtige beelden.

12:00 en 14:00 uur Jogchum Reitsma – Focusstacking

Jogchum_Reitsma_Macro_PiXperienceHet nadeel van macrofotografie is soms de beperkte scherptediepte, vooral bij hoge vergrotingen. Je wilt meer scherptediepte dan mogelijk is, want ook met kleine diafragma’s krijg je nog niet alles scherp, maar de achtergrond wordt wel onrustiger. Hoe krijg je het hele onderwerp scherp in combinatie met een heerlijk rustige achtergrond? De oplossing is eenvoudig: focus stacking. Heel simpel gezegd stapel je verschillende foto’s op de computer op elkaar om de scherpte te vergroten.
Hoe het werkt en welk programma hiervoor het meest geschikt is komt aan de orde in dit seminar.
Daarnaast laat Jochum de mogelijkheid zien om met omgekeerde lenzen supervergrotingen te maken. Geen dure lens, maar een simpele groothoek omgekeerd op je body zorgt voor verrassende resultaten.

13:00 PAUZE

12:00 en 14:00 uur Jeroen Stel – De compositie is je handtekening

Boomkikker_Jeroen_Stel_piXperienceJe kunt je als macrofotograaf moeilijk onderscheiden met wát je in beeld brengt, maar des te meer met hóe je het in beeld brengt. Door gericht te zijn op het eindresultaat en te visualiseren hoe jij wilt dat de foto eruit moet komen te zien.
Compositie is oneindig veel meer dan alleen waar je onderwerp zicht bevindt op een tweedimensionaal vlak. Kleuren, vormen, structuren, lijnen het speelt allemaal een rol en door daar bewust gebruik van te maken en alles mee te laten werken, krijg je foto’s met een eigen handtekening.

15:00 Joris van Alphen – Veldstudiofotografie: stralend witte achtergronden

Kamsalamander_Joris_van_Alphen_PiXperienceMet een veldstudio kun je een nieuw licht werpen op onderwerpen waar vaak overheen gekeken wordt. Vergroot en voor een stralend witte achtergrond komen subtiele tekeningen, felle kleuren en prachtige structuren naar voren die anders aan het oog voorbijgaan. Met behulp van enkele flitsers is het mogelijk om vrij eenvoudig levende dieren of planten zo te belichten en te fotograferen dat ze vrijstaand en schaduwloos op de foto komen. Joris brengt zijn mobiele studio mee en zal laten zien hoe het werkt.

16:00 Paul Klaver – Macro timelapse

Paul_klaver_pixperienceTimelapse-fotografie associeer je meestal met landschappen, maar wist je dat macrofotografie zich ook uitstekend leent voor timelapse? In de bioscoopkraker De Nieuwe Wildernis zitten tal van timelapses van macro onderwerpen: wegsmeltende ijskristallen, ontluikende bloemen, ontwakende vlinders en groeiende flora.
Hoe werkt timelapse en hoe pas je het toe op macro onderwerpen? Hoe ga je om met wisselende licht- en weersomstandigheden? Paul Klaver heeft alle timelapses voor De Nieuwe Wildernis gemaakt en vanuit deze rijkdom deelt hij zijn ervaringen met ons en laat tal van adembenemende timelapses zien.

Klik hier om een ticket voor Macro PiXperience te boeken.


Maak het mee en boek nu je ticket!

MoGEN WE JE BLIJVEN INSPIREREN?

Vul je gegevens in en we sturen je interessante update en nieuwtjes over PiXperience events