Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

PiXperience WOWscapes – Academy

Kennis en inzicht zijn in veel gevallen de sleutels om betere foto’s te maken. Tijdens de seminars van PiXperience Academy staat kennisoverdracht centraal. Concrete onderwerpen waarbij ervaren fotografen vooral hoe-vragen beantwoorden: hoe doe je dat? Hoe maak je zulke foto’s en hoe krijg je zulke resultaten?

Tijdens deze uiterst praktische seminars delen de sprekers al hun kennis en ervaring zodat jij al het nodige krijgt aangereikt om het vervolgens zelf in praktijk te brengen. Zuig je vol met kennis en ga zelf aan de slag!

 

Openingspresentatie

We beginnen de dag met een adembenemende openingspresentatie. De meeste foto’s zijn afkomstig van inzendingen voor de Groene Camera 2020.

Eerdere bezoekers van PiXperience herkennen dit als vast onderdeel. Na het zien van deze presentatie gaat het kriebelen: PiXperience WOWSCAPES online gaat beginnen!

 

 

 Compositie voor gevorderden – Bas Meelker

Net als in iedere vorm van fotografie speelt ook in landschapsfotografie compositieleer een belangrijke rol. Misschien juist wel in compositieleer. In deze boeiende lezing gaat Bas in op alle facetten van de compositie. Wat kunnen we leren van andere vormen van beeldende kunst? Hoe kun je jouw kennis van een goede compositie gebruiken in het vinden van een geschikte locatie? En hoe zorg je ervoor dat alles in je foto meedoet, elkaar versterkt en de kijker blijft boeien? Lastig? Misschien is het wel simpeler dan je denkt! Een verhelderende lezing waarin Bas zijn kennis op dit gebied met jullie deelt. Een leerzame lezing vol inspiratie, tips & tricks. Mis het niet!

 

 

Panoramascapes Ron ter Burg

Dilemma: vóór je zie je een geweldig landschap. Met een groothoek past het hele landschap in één beeld, maar gaan kostbare details verloren. Met een telezoom kun je slechts een deel van het landschap fotograferen, maar verlies je het geheel. De oplossing: meerdere foto’s maken en deze samenvoegen tot één grote panoramafoto. Makkelijker gezegd dan gedaan: een goede panorama maken is niet eenvoudig en vergt de nodige voorbereiding en kennis van compositie.

Tijdens deze uiterst praktische presentatie neemt Ron ter Burg je aan de hand van zijn panoramafoto’s mee in de apparatuur en instellingen om een goede panorama te maken, de voorbereidingen en de do’s en don’ts tijdens het maken van een panorama.

Ron ter Burg is landschapsfotograaf uit het noorden van het land. Speciaal voor het nieuwe Erasmus MC maakte hij honderden ‘healing art’ panoramafoto’s.

 

WOWscapes in de Lage Landen – deel 1 – Fokko Erhart

Niet iedereen woont in de buurt van gebieden met oneindig lege landschappen, indrukwekkende bergpartijen, wit besneeuwde vlaktes of glooiend heuvellandschap tot aan de einder. En ook niet iedereen wil of kan over de wereld te vliegen naar gebieden waar dat te fotograferen is.
Als fotograferende natuurbeheerder in de omgeving van Arnhem en Nijmegen is Fokko Erhart tot de ontdekking gekomen dat zijn woonomgeving genoeg mogelijkheden biedt om ook in Nederland WOWscapes te maken. Hoe gaat hij daarbij te werk? En misschien belangrijker nog: wat heeft hij daarvan geleerd? Profiteer van de lessen van Fokko en maak zelf WOWcapes in de Lage Landen.

 

Landschappen met telezoom of groothoek?Marijn Heuts

Kort of lang, het gaat om wat je er mee doet!

Denk jij bij landschapsfotografie meteen aan een groothoeklens? Weidse vergezichten, dramatische luchten en overdreven prominente voorgrondonderwerpen zijn dan wat je krijgt. In dat opzicht zijn Nederland en België niet de eenvoudigste landen om landschappen te gaan fotograferen. Meestal is het plat en kleinschalig, zonder imposante bergen of woestijnen.

Dat het ook anders kan, en dat je landschappen eigenlijk met elke lens kunt fotograferen, laat Marijn Heuts zien. Hij vulde zijn fototas met alle mogelijke objectieven en laat hiervan de resultaten zien. Het resultaat is verrassend en opent je ogen. Landschapsfotografie zal na het bijwonen van deze presentatie nooit meer hetzelfde zijn!

 

Nightscapes “licht in het donker” – Rutger Bus

Wanneer het ’s avonds donker wordt zet menigeen zich voor de televisie, gaat een krant of boek lezen of gaat naar bed. Kortom, mensen schieten dan in de relax-modus. Maar juist als het donker wordt komt Rutger in actie. “Wat is er nu spannender dan onder het licht van de sterren met je camera op pad te gaan en de schoonheid van onze eigen Melkweg op de gevoelige plaat proberen vast te leggen”. Dat het vastleggen van de Melkweg ook in Nederland mogelijk is weten veel mensen niet. Dat komt door de enorme lichtvervuiling in ons kikkerlandje waardoor alleen de meest heldere sterren zichtbaar zijn nabij stedelijk gebied. Maar als je weet waar je moet zijn, dan kan je ook in Nederland de meest mooie Nightscape foto’s maken. Ook altijd al een mooie Nightscape willen maken? Rutger neemt je mee in de wereld van de Nightscapes en laat je aan de hand van voorbeelden en diverse tips & tricks zien hoe je het beste te werk kan gaan.

 

Filters of Fotobewerking, the battle! – Bart Heirweg en Thierry Vanhuysse

Filters in het veld of fotobewerking achter het scherm? De één zweert bij filters, de ander vervloekt ze. Kun je als landschapsfotograaf alles oplossen met beeldbewerking? Of kun je slim kiezen door situaties te herkennen?

Landschapsfotograaf Bart Heirweg en reisfotograaf Thierry Vanhuysse nemen de proef op de som. Het duo trok samen op pad: de een gewapend met zijn favoriete filterset, de ander met ideetjes voor verrassende nabewerking. Kan je licht en sfeer alleen optimaal vangen met de juiste filters? Of fix je de omstandigheden even snel achteraf in Lightroom?

Bart en Thierry tonen voor eens en voor altijd welke techniek tot de beste beelden leidt. Een niet te missen battle tussen filters en fotobewerking.

 

 WOWscapes in de Lage Landen deel 2 – Martijn van der Nat

Martijn woont in Leiderdorp, midden in de Randstad. En juist daar maakt hij vrijwel al zijn foto’s. Meestal op de fiets onderweg naar werk. Soms gepland naar een locatie die verder van huis ligt. Zijn stijl kenmerkt zich door kleurrijke landschappen en een sterke compositie. De centrale vraag tijdens zijn presentatie is: hoe kun je  zelf een WOWscape in jouw eigen omgeving creëren? Nederland is een plat land, dus lijkt het moeilijk een WOWscape te kunnen vastleggen,  maar er zijn veel meer mogelijkheden dan je denkt! Leer een potentiële WOWscape herkennen, zodat je ‘m kunt vastleggen, zelfs in Nederland bij jou om de hoek.

 

 

Klik hier om een ticket voor PiXperience WOWscapes Academy (inclusief het programma WOWscapes Inspiration) te boeken.