Pixperience logo

PiXperience WoWscapes – Academy

Kennis en inzicht zijn in veel gevallen de sleutels om betere foto’s te maken. Tijdens de seminars van PiXperience Academy staat kennisoverdracht centraal. Concrete onderwerpen waarbij ervaren fotografen vooral hoe-vragen beantwoordt: hoe doe je dat? Hoe maak je zulke foto’s en hoe krijg je zulke resultaten?

Tijdens deze uiterst praktische seminars delen de sprekers al hun kennis en ervaring zodat jij al het nodige krijgt aangereikt om het vervolgens zelf in praktijk te brengen. De presentaties vinden plaats in de zaal ‘Het Theather’. Tijdstippen zijn nog onder voorbehoud van wijziging.

Zuig je vol met kennis en ga zelf aan de slag!

N.B. Je kunt vrij heen-en-weer switchen tussen het Academy- en Unlimited programma. Je stelt je eigen programma samen. Soms zijn er twee presentaties in één seminar. Deze twee seminars vormen samen een blok van 50 minuten.

09:25 uur – Openingspresentatie

 

09:30 uur Compositie voor gevorderden – Bas Meelker

Net als in iedere vorm van fotografie speelt ook in landschapsfotografie compositieleer een belangrijke rol. Misschien juist wel in compositieleer. In deze boeiende lezing gaat Bas in op alle facetten van de compositie. Wat kunnen we leren van andere vormen van beeldende kunst? Hoe kun je jouw kennis van een goede compositie gebruiken in het vinden van een geschikte locatie? En hoe zorg je ervoor dat alles in je foto meedoet, elkaar versterkt en de kijker blijft boeien? Lastig? Misschien is het wel simpeler dan je denkt! Een verhelderende lezing waarin Bas zijn kennis op dit gebied met jullie deelt. Een leerzame lezing vol inspiratie, tips & tricks. Mis het niet!

10:30 uur Breng leven in je landschap – Kees Siebesma & Jan Vermeer

Deze presentatie bestaat uit twee onderdelen en heeft twee verschillende sprekers.
Kees Siebesma: een vogel in het landschap brengt je landschap tot leven en vergroot de zeggingskracht. Maar hoe doe je dat, hoe kom je tot een aansprekend beeld? Is de vogel het uitgangspunt of het landschap? Kies je voor het één en krijg je het ander erbij? Of werkt het toch anders? En hoe combineer je die twee met elkaar? En wat is het dan precies, wat die vogel toevoegt? En wat maakt het voor mijn werkwijze uit of ik op bekend of onbekend terrein ben? En of ik veel of weinig tijd heb?

Kees Siebesma heeft vogels in het landschap tot zijn specialisme gemaakt. Foto’s van zijn hand hebben een herkenbare handtekening. In deze presentatie laat Kees zien dat je deze benadering overal kunt toepassen: op vijf minuten van je huis tot in het verre buitenland.

Jan Vermeer: Wie de sociale media kanalen volgt, ontdekt al snel dat dieren fotograferen ongekend populair is. Het valt al snel op dat close en nog closer de aanpak is van veel fotografen. Dieren zitten soms letterlijk gevangen in een strak kader en kunnen bij wijze van spreken geen kant op. Jan Vermeer trekt zich al jaren niks aan van trends op sociale media en gaat zijn eigen gang. Uitgangspunt in zijn fotografie is nog altijd het biotoop. Daarin leven dieren die soms van dichtbij erg indrukwekkend zijn, maar met meer omgeving erbij de natuur met zijn enorme diversiteit subliem openbaart. Tijdens deze presentatie licht hij zijn visie en werkwijze toe.

11:30 uur – WoWscapes in de Lage Landen – Fokko Erhart & Martijn van der Nat

Deze presentatie bestaat uit twee onderdelen en heeft twee verschillende sprekers.

Fokko Erhart: Niet iedereen woont in de buurt van gebieden met oneindig lege landschappen, indrukwekkende bergpartijen, wit besneeuwde vlaktes of glooiend heuvellandschap tot aan de einder. En ook niet iedereen wil of kan over de wereld te vliegen naar gebieden waar dat te fotograferen is.
Als fotograferende natuurbeheerder in de omgeving van Arnhem en Nijmegen, is Fokko Erhart tot de ontdekking gekomen dat zijn woonomgeving genoeg mogelijkheden biedt om ook in Nederland WoWscapes te maken. Hoe gaat hij daarbij te werk? En misschien belangrijker nog: wat heeft hij daarvan geleerd? Profiteer van de lessen van Fokko en maak zelf WoWcapes in de Lage Landen.

Martijn van der Nat: Martijn woont in Leiderdorp midden in de Randstad. En juist daar maakt hij vrijwel al zijn foto’s. Meestal op de fiets onderweg naar werk. Soms gepland naar een locatie die verder van huis ligt. Zijn stijl kenmerkt zich door kleurrijke landschappen en een sterke compositie.De centrale vraag tijdens zijn presentatie is: hoe kun je  zelf een WoWscape in jouw eigen omgeving creëren? Nederland is een plat land, dus lijkt het moeilijk een WoWscape te kunnen vastleggen,  maar er zijn veel meer mogelijkheden dan je denkt! Leer een potentiële WoWscape herkennen, zodat je ‘m kunt vastleggen, zelfs in Nederland bij jou om de hoek.

12:30 uur – PAUZE

13:30 uur Landschappen met telezoom of groothoek? – Heike Odermatt en Marijn Heuts

Kort of lang, het gaat om wat je er mee doet!

Denk jij bij landschapsfotografie meteen aan een groothoeklens? Weidse vergezichten, dramatische luchten en overdreven prominente voorgrondonderwerpen zijn dan wat je krijgt. In dat opzicht zijn Nederland en België niet de eenvoudigste landen om landschappen te gaan fotograferen. Meestal is het plat en kleinschalig, zonder imposante bergen of woestijnen.

Dat het ook anders kan, en dat je landschappen eigenlijk met elke lens kunt fotograferen, tonen Heike en Marijn. Zij togen samen, maar met in hun tas compleet andere brandpunten én een compleet ander oog, naar buiten en tonen de resultaten van hun nogal uiteenlopende invalshoeken. Landschapsfotografie zal na het bijwonen van deze presentatie nooit meer hetzelfde zijn!

14:30 uur Nightscapes “licht in het donker” – Rutger Bus

Wanneer het ’s avonds donker wordt zet menigeen zich voor de televisie, gaat een krant of boek lezen of gaat naar bed. Kortom, mensen schieten dan in de relax-modus. Maar juist als het donker wordt komt Rutger in actie. “Wat is er nu spannender dan onder het licht van de sterren met je camera op pad te gaan en de schoonheid van onze eigen Melkweg op de gevoelige plaat proberen vast te leggen”. Dat het vastleggen van de Melkweg ook in Nederland mogelijk is weten veel mensen niet. Dat komt door de enorme lichtvervuiling in ons kikkerlandje waardoor alleen de meest heldere sterren zichtbaar zijn nabij stedelijk gebied. Maar als je weet waar je moet zijn, dan kan je ook in Nederland de meest mooie Nightscape foto’s maken. Ook altijd al een mooie Nightscape willen maken?, Rutger neemt je mee in de wereld van de Nightscapes en laat je aan de hand van voorbeelden en diverse tips & tricks zien hoe je het beste te werk kan gaan.

15:30 uur – PRIJSUITREIKING GROENE CAMERA (in zaal Passe-Partout)

16:15 uur  – Filters of Fotobewerking, the battle! – Bart Heirweg en Thierry Vanhuysse

Filters in het veld of fotobewerking achter het scherm? De één zweert bij filters, de ander vervloekt ze. Kun je als landschapsfotograaf alles oplossen met beeldbewerking? Of kun je slim kiezen door situaties te herkennen?

Landschapsfotograaf Bart Heirweg en reisfotograaf Thierry Vanhuysse nemen de proef op de som. Het duo trok samen op pad: de een gewapend met zijn favoriete filterset, de ander met ideetjes voor verrassende nabewerking. Kan je licht en sfeer alleen optimaal vangen met de juiste filters? Of fix je de omstandigheden even snel achteraf in Lightroom?

Bart en Thierry tonen voor eens en voor altijd welke techniek tot de beste beelden leidt. Een niet te missen battle tussen filters en fotobewerking.

Leuke extra: met de live voting app bepaal jij wie er met de overwinning vandoor gaat!

Klik hier om een ticket voor PiXperience WOWscapes Academy (inclusief het programma WoWscapes Inspiration) te boeken.


Maak het mee en boek nu je ticket!

MoGEN WE JE BLIJVEN INSPIREREN?

Vul je gegevens in en we sturen je interessante update en nieuwtjes over PiXperience events