Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

Zondag zaal Het Theater

Hieronder vind je de lezingen die op zondag 25 maart worden gegeven in zaal Het Theater. Alle lezingen worden gegeven door fotografen die tot de Nederlandse of internationale top behoren en hebben een inspirerend en educatief karakter die zijn gericht op het wat jij er als fotograaf van kan leren. De lezingen duren 35 of 45 minuten.

Er is keuze uit meerdere parallelle programma’s. Op basis hiervan stel je je eigen programma samen. Er kunnen nog wijzigingen in het programma plaatsvinden.

 

9.30 Verrassingen in elk seizoen – Ron Poot

Saaie jaargetijden bestaan niet voor een natuurfotograaf. Zelfs de winter, waarin de natuur in rust is, kent een schat aan kleuren en vormen. Je moet er hooguit wat beter naar zoeken.

In zijn presentatie neemt Ron Poot ons mee in zijn fotografische ontdekkingen. In zijn bijdrage wil hij ons inspireren om juist op zoek te gaan naar de minder zichtbare en opvallende natuur, die daardoor des te verrassender is.

10.30 Bewust zien – Toine Westen

Vol verwachting open je je foto’s op de computer. Maar de beelden vallen tegen. De foto’s zijn niet geworden wat jij je ervan had voorgesteld. Herkenbaar?
Wanneer jouw beleving van een locatie niet overeenkomt met wat je hebt vastgelegd, is het resultaat vaak teleurstellend. Maar hoe zorg je nou dat je beelden maakt die wèl laten zien wat jij zag?
Tijdens deze presentatie legt Toine Westen je uit hoe je bewust kunt kijken. En waarom “bewust zien” het zoveel makkelijker maakt om een passende camera-instelling of compositie te kiezen tijdens het fotograferen.

Wil jij ook sprekende beelden maken? Kom dan naar deze lezing vol met praktische tips over bewust zien, compositie en het creëren van sfeer in je natuur- en landschapsfoto’s!

11.30 Een stap verder – Jeffrey van Houten

 

Hier zie je tegen zonsondergang een dreigende lucht boven een gans in silhouet met daarachter een groepje vliegende ganzen. Door de inrichting van akkerland vol voedsel hebben de ganzen het goed in NL, daarentegen zijn we hun grootste vijand.

Jeffrey van Houten won in 2016 de Marius van der Sandt Academy met als gevolg dat 2017 volledig in het teken van fotografie heeft gestaan. Inmiddels stonden zeker 365 dagen in het teken van ganzen en dat betekent: juiste contacten opzoeken, planningen maken, vele kilometers reizen, korte nachten en heel veel uren op het akkerland zijn. Tijdens deze lezing zie je het resultaat van 365 dagen fotografen in Nederland opzoek naar het verhaal over Ganzen.

Jeffrey vertelt over de begeleiding door de professionals, stappen die hij daardoor vooruit heeft gezet en welke tegenslagen hij kreeg te verduren. Jeffrey vertelt ook over het selectieproces van zijn foto’s. Waarom kies je juist sommige mindere foto’s en laat je de mooiste beelden achterwegen? Deze 365 dagen zijn vertaald in 40 minuten beeldmateriaal waarin de serie tot leven komt.

12.30 365 dagen landschap – Michel Lucas

Michel Lucas legt zich al 10 jaar toe op landschapsfotografie. Hij kiest voor natuurlijke landschappen, met zo min mogelijk menselijke invloeden. Om tot verdiepende beelden te komen beperkt hij zich tot twee gebieden: de Hatertse Vennen en de Hoge Venen (België). Het landschap van deze gebieden probeert hij op realistische wijze in aansprekende beelden vast te leggen. Zijn belangrijkste tools hiervoor zijn compositie en sfeer.

De mooiste momenten beleeft hij als hij op het juiste moment op de juiste plaats is, als hij nieuwe composities of creatieve invalshoeken weet te vinden voor zijn foto’s en als hij met minimale middelen (less-is-more) de essentie van een gebied weet te treffen.

Met zijn lezing wil hij een inkijkje geven in zijn benadering van landschapsfotografie en de tools die hij daarbij gebruikt. Hiermee hoopt hij mensen te inspireren aan de slag te gaan met landschapsfotografie.

14.15 Van druppel tot boom, van realiteit tot droom – Ingrid Vekemans

In thuisbasis België vindt Ingrid Vekemans haar inspiratie grotendeels tussen de bomen. Gewapend met allerhande lenzen en attributen trekt ze zowel zomer als winter, maar ook lente en herfst het bos in om te kijken wat haar daar kan inspireren. Van slak tot vlieg, van paddenstoel tot bosanemoon, van boomblad tot boom tot bos: Ingrid geeft je aan de hand van concrete foto’s uitleg over hoe een foto tot stand kwam en hoe jijzelf al fotograferend bepaalde effecten kunt bereiken. Wie weet verlaat je deze presentatie wel anders verlicht of dubbel belicht, of loop je bewogen of met een creatieve kijk gelijk het bos in.

15.15 36,5 tips die het leven van een natuurfotograaf veeeeel makkelijker maken

Tijdens deze tiende editie van PiXperience is het tijd voor een bijzondere presentatie: Bob Luijks, Arno ten Hoeve en Daan Schoonhoven geven je 36,5 tips, feiten en fabels.

Deze drie heren zijn de afgelopen 10 jaar 365 dagen in het jaar met natuurfotografie bezig geweest, resulterend in 21 boeken, 13 websites, honderden workshops en cursussen en sinds kort ook 1 magazine.
De meest verrassende, bijzondere en waardevolle tips, feiten en fabels van deze periode hebben ze verzameld en zullen ze eenmalig presenteren. In een flink tempo zullen ze bloedserieus, maar ook met de nodige humor een grote variatie aan tips de revue laten passeren.

Zelfs de meest doorgewinterde natuurfotograaf zal tijdens deze presentatie nieuwe en verrassende feiten en tips horen.

16.15 Tuinsafari – Jeffrey Van Daele

Je hoeft helemaal niet ver te rijden of zelfs maar te verplaatsen om mooie foto’s te maken. Kijk gewoon eens door het raam want jouw tuin herbergt een schat aan geschikte onderwerpen en toekomstige mooie beelden. Tijdens deze presentatie ontdek je niet alleen hoe eenvoudig het is om jouw tuin naar de hand te zetten, maar ook hoe je wilde dieren naar jouw thuisstek lokt om zo mooie flora en fauna te fotograferen. Daarbovenop krijg je – aan de hand van inspirerende beelden – heel wat tips over het gebruik van licht, kleur en sfeer.

 

Klik hier voor het zaterdag programma in Passe-Partout
Klik hier voor het zaterdag programma in Het Theater
Klik hier voor het zondag programma in Passe-Partout