Welkom bij PiXperience, hands-on events voor natuurfotografen die hun horizon willen verbreden

Zondag Zaal Passe-Partout

Hieronder vind je de lezingen die op zondag 19 maart worden gegeven in Zaal 1. Alle  lezingen worden gegeven door fotografen die tot de Nederlandse of internationale top behoren en hebben een inspirerend en educatief karakter die zijn gericht op het wat jij er als fotograaf van kan leren; wat jij kan toepassen in je eigen fotografie en hoe jij ‘the next level’ kunt bereiken. Je stelt je eigen programma samen.

09.30 Het strand, meer dan alleen zand – Jan en Mart Smit

Jan en Mart nemen je mee naar het meest dynamische gebied van Nederland: het strand. Nergens anders zijn de elementen van wind, zee en getijden zo zichtbaar; dat doet het fotografenhart sneller kloppen. Door de snel veranderende omstandigheden en de diversiteit aan structuren is het een walhalla voor de fotograaf. Tijdens hun presentatie geven Jan en Mart een inkijkje in hun werkwijze op het strand. Ze laten zien hoe ze omgaan met de vaak ruige omstandigheden op het strand en het gebruik van filters om je foto’s nog sprekender te maken. Bovenal hopen ze de bezoekers een flink portie inspiratie mee te geven met beelden waarin de diversiteit van het strand zichtbaar is.

10:15 PAUZE

10.30 Oog in oog met orka’s en walvissen – Melvin Redeker

Oog in oog met orka’s en walvissen… Melvin Redeker is een avonturier in hart en nieren. Hij organiseerde vijf Himalaya expedities en stond op de hoogste toppen. Sinds enkele jaren is hij net zo bezeten bezig met het fotograferen van wildlife in de Noordzee. In zijn presentatie vertelt hij over de zee, duiken en het fotograferen van orka’s en walvissen boven en onder water. Van januari 2017 tot half februari 2017 ging Melvin met zijn eigen boot Orka’s en het noorderlicht fotograferen. Het liefst in combinatie natuurlijk. Of het hem is gelukt zal hij tijdens PiXperience laten zien… Als ervaren keynote speaker zal deze lezing ongetwijfeld een van de hoogtepunten van PiXperience worden.

11:15 PAUZE

11.45 Perceptie in perspectief – Andrea Gulickx

“Abstractie” is een stroming binnen de natuurfotografie die steeds meer volgers krijgt. Het is ook één van de disciplines/passies van Andrea en tijdens deze lezing neemt ze je mee in haar wondere wereld. Ze geeft daarbij haar kijk op macrofotografie, waarin ze haar gevoel en eigen(zinnige) weg volgt. Hoe kun je één onderwerp op heel verschillende manieren in beeld brengen? Geef je bijvoorbeeld meer ruimte aan het onderwerp en laat je de omgeving het verhaal vertellen of zoom je meer in op het onderwerp om het op een abstractere manier in beeld te brengen? Door hiermee te spelen, kan je jouw werkelijkheid creëren en tegelijkertijd de kijker de ruimte laten voor een eigen invulling van het beeld.

12:30 PAUZE

13.45 Wabi Sabi, de schoonheid van imperfectie – Marijn Heuts

Wabi Sabi is een Japans beginsel, dat staat voor de kunst om het mooie te zien in het onvolmaakte. Waar sommige Japanners er hun hele leven aan kunnen ophangen, houdt Marijn het overzichtelijk en legt het beginsel op onze natuurfotografie. Hij zal in gaan op de schoonheid van imperfecties en daarbij fotograaf, apparatuur en onderwerp niet sparen. En hoewel niet te verwarren met Wasabi, zal deze lezing voldoende groen en scherp zijn.

14:30 PAUZE

14.45 Previsualisatie en het creatieve denkproces – Marsel van Oosten

Fotografie is een technische kunst, en die techniek is voor velen een uitdaging. Daar wordt in boeken en op fotografiewebsites dan ook terecht veel aandacht aan besteed. Maar uiteindelijk is de camera slechts een stuk gereedschap, en hoe goed je techniek ook is, het maakt je nog geen goede fotograaf. Veel belangrijker dan techniek, is creativiteit. Einstein zei ooit: ‘“Creativity is seeing what everyone else has seen, and thinking what no one else has thought.” Maar wat is een creatieve foto, en hoe maak je die? Tijdens deze lezing vertelt Marsel over zijn creatieve denkproces: waarom hij doet wat hij doet, en hoe hij dat doet. Aan de hand van recent werk zal hij uitgebreid praten over previsualisatie en over hoe zijn foto’s tot stand komen.

15.30 PAUZE

16:00 Een kwestie van verbeelding – Ronald Hofmeester

mijn camera toont, soms onbedoeld
wat mijn ogen niet zien
maar mijn hart wel zo voelt

Hart, ogen, camera – voelen, “zien”, verbeelden … De magie én de poëzie van natuurfotografie.

Natuurbeleving is voor veel natuurfotografen een belangrijke reden om op pad te gaan. Heerlijk naar buiten op zoek naar dat ontspannen, heerlijke gevoel, op zoek naar dat ene geweldige, fotogenieke moment. Maar hoe zorg je dat je op het juiste moment op de juiste plek bent, met het juiste licht? En wat wil je tot uitdrukking brengen met je foto’s en hoe doe je dat?

Het is een kwestie van verbeelding!

In deze presentatie neemt Ronald je mee op ontdekkingstocht. Hij gaat op zoek naar essentie, drijfveren en invalshoeken. Hij toont hoe o.a. lichtval, intuïtief kadreren en aspecten als belichtingscompensatie, onscherpte (boke, beweging) en meervoudige belichting je kunnen helpen bij het verbeelden van jouw beleving.

Klik hier om een ticket voor PiXperience NXT LVL te boeken.
Klik hier voor de lezingen in Zaal 2 op zondag.